Cibule nám nejčastěji slouží v kuchyni, ale dá se s ní kouzlit i v jiných místnostech nebo dokonce na zahradě. V době viróz a nachlazení se z ní například připravuje dokonalý životabudič.

Pryč s pachy

Možná si říkáte, jak může cibule pročistit vzduch, když ona sama moc vábně nevoní. Ale opravdu pojme smrady a ne ledajaké. Poradí si i s cigaretovým kouřem a se zápachem z přepálého oleje.

Jak na to? Stačí položit několik nakrájených plátků cibule na talířek, kam předem nalijete trochu vody. Talířek pak opatrně položte do místnosti.

Čistička vzduchu

Jelikož cibule obsahuje látky allin a allicin, které mají antivirové a antibakteriální účinky, její výpary ničí ve vzduchu viry a bakterie. Pokud se chystáte čistit vzduch pomocí cibule, každý den použijte cibuli novou.

Cibule k pročištění vzduchu se dá využít následujícími způsoby:

  • celou cibuli rozkrájejte, naaranžujte na talíř a položte doprostřed místnosti
  • cibuli rozčtvrťte a do každého rohu místnosti položte čtvrtku na talířku
  • rozkrájejte cibuli na kolečka, položte ji na talířek s kouskem látky
  • jestliže nemáte rádi pach z cibule, můžete neloupanou cibuli na několika místech propíchnout vidličkou a odložit do prostoru

Komáři otravovat nebudou

Rádi v letních měsících posedíte venku se sklenkou vína v ruce a užíváte si příjemných teplých nocí? Někdy vás ale v tichém rozjímání vyruší nesnesitelné „bzzz“ a svědivý štípanec je na světě. Když takových zásahů dostanete během chvilky pět, zanecháte rozjímání a utečete raději domů. Příště si na pomoc přizvěte cibuli, respektive pár pokrájených kousků cibule nechte na stole ve svém nejbližším okolí.

Cibule jako čistič

Zkuste místo chemie využít sílu cibule. Hodí se k očištění nožů, příborů nebo dokonce drátěnky. Nože a příbory do cibule na chvíli zapíchněte, poté ještě v cibuli párkrát přejeďte tam a zpět. Pak už jen stačí vyčištěné náčiní umýt vodou a osušit tak, jak jste zvyklí.

Další možné využití cibule

  • Po grilování, kdy bude rošt ještě horký, vezměte do kleští kousek cibule a přejeďte s ní gril, který tímto vyčistíte. Když vám zbyde citron, po cibuli použijte ještě ten a rošt bude zářit čistotou.
  • Lehké spálení o troubu či žehličku zachrání plátek cibule. Dokonce zamezí tomu, aby se vytvořil puchýř, tedy pokud plátek aplikujete včas.
  • Šťáva z cibule dokáže odstranit skvrny od potu. Cibuli rozmixujte, vymačkejte a šťávu naneste na fleky na oblečení alespoň na dvě hodiny. Posléze stačí oděv vyprat běžným způsobem.
  • Již odnepaměti se používá cibule na štípance od včel nebo vos. Předejdete tím otoku a podráždění, tím pádem vás pupínek nebude tak urputně svědit.

Zdroje: living.iprima.cz, www.nasezahrada.com, www.jenzeny.cz