V současné době je stále velké množství potravin baleno v plastech. Je jedno, jestli se jedná o mikrotenové sáčky, plastové boxy či potravinové fólie. V každém případě zatěžují naše životní prostředí.

Jejich používání však můžete snadno eliminovat používáním ekologických obalových materiálů a jedním z nich jsou voskované sáčky. Zakoupit se dají buď v kamenných obchodech nebo na internetu, ale snadno si je můžete i vlastnoručně vyrobit.

Vosk jako konzervant

Zkuste namísto plastu využít příhodné vlastnosti včelího vosku, který byl oblíben ke konzervování potravin už starými Egypťany. Už tehdy se využíval k ochraně potravin před světlem, vzduchem a vlhkem. Současné povoskované obaly i ubrousky vycházejí vlastně z této původní tradice a zkušenosti.

Ušetříte a potravinám prospějete

Vzhledem k tomu, že se dají voskované obaly opakovaně použít, ušetříte poměrně slušnou částku peněz. A bonusem vám bude potravina, která vydrží déle čerstvá. Tento druh obalu je vhodný pro pečivo, sýry, ovoce, zeleninu i bylinky.

Voskované sáčky a ubrousky

Jak si vyrobit voskovaný zbrousek nebo sáček, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

V podstatě se jedná o ekologickou náhradou mikrotenových sáčků. Hodí se nejen na nákup a skladování potravin, ale výborně lze využít i k zabalení svačiny do práce a školy, anebo na výlet. Stačí vždy potravinu vložit do voskovaného sáčku, vytlačit všechen vzduch a konec pevně přeložit a připevnit tak, aby se dovnitř nedostával vzduch.

Jaké jsou výhody voskovaných sáčků?

Potraviny zůstanou delší čas ve výborné kvalitě, a to díky konzervačním vlastnostem včelího vosku. Při správné péči vám několik potřebných kousků vydrží s přehledem i celý rok, přestože je můžete používat opakovaně.

Jak se o voskované sáčky starat

Po každé potravině sáček vždy pečlivě vyklepejte, zbavíte se tak nečistot a případných drobků. K omytí lze použít vlhký hadřík, v případě většího znečištění je můžete i opláchnout studenou vodou. Před dalším použitím nechte sáček vždy dokonale uschnout.

Ačkoliv se to nezdá, pár těchto obalů může nahradit poměrně dost rolí potravinářské fólie a vydatný počet mikrotenových sáčků. Voskované sáčky vám ve výsledku také minimalizují plastový odpad v domácnosti.

Vyrobte si voskové sáčky

Kromě klasických sáčků si můžete připravit i balící ubrousky, nebo voskovaná víčka na misky a kastrůlky, ve kterých budete v lednici potraviny uchovávat.

K výrobě zvolte přírodní materiál, který má přirozenou savost. Vhodná je například bavlna nebo len s nižší gramáží, protože látka bude zatížena vrstvou vosku. Len má navíc antibakteriální účinky, a tak dokonale ničí veškeré nečistoty.

Sáček či ubrousky si předem ušijte, a to ve více velikostech dle uchovávaných potravin. Ušité obaly následně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Rozpuštěným včelím voskem pak několikrát potřete vrchní stranu, vosk se postupně prosákne všemi vrstvami tkaniny. Poté plech vložte do předem vyhřáté trouby na 80 až 100 °C a nechte uvnitř pár minut prohřát. Tkanina díky tomu dokonale nasákne veškerý včelí vosk.

Jakmile plech vyndáte, opatrně odlepte sáček od pečicího papíru a nechte jej vychladnout a ztuhnout. Při práci buďte nadmíru opatrní, abyste se nespálili a raději pracujte v ochranných rukavicích.

Zdroje: www.kafe.cz, www.tchiboblog.cz, www.jimejinak.cz