Nerezové spotřebiče a plochy jsou častým doplňkem našich domácností. Ovšem pokud na nich necháte mastné, zaschlé či napečené skvrny, ztrácejí svou eleganci a lesk. Samozřejmě si můžete pořídit předražené čisticí prostředky v drogerii, které jsou plné chemie. Ale pokud chcete být šetrní k přírodě, můžete sáhnout po osvědčených přírodních surovinách, které máte jistě doma a vyjdou vás jen na pár kaček. Co tedy na nerez platí?

Chcete znát některé vychytávky pro vaši domácnost? Inspirujte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Nerez vyžaduje jemnou práci

Pokud máte doma nerezové spotřebiče, kuchyňský dřez, nádobí či madla nábytku, používejte na jejich čištění vždy jen takové prostředky, které je nemohou nenávratně poškodit a poškrábat. Nerezový povrch je dost citlivý a velice snadno se poničí. Proto se vždy vyvarujte drátěnky a houbičky na nádobí s hrubou vrstvou. K tomuto materiálu je nutné přistupovat šetrně a jemně, takže nejlepší je použít měkkou houbu či jemný hadřík.

Ocet je na nerez skvělý

Ocet je všeobecně vynikajícím čistidlem. Nejenže odmastí, ale nerezový povrch po jeho působení vždy zůstane v dobré kvalitě a lesklý. Smíchejte vodu a ocet v poměru 1:1 a tuto čistící směs si přelijte do nádoby s rozprašovačem. Naneste na špinavé plochy a povrch setřete vlhkým jemným hadříkem. Na závěr vyleštěte suchým hadříkem. Díky octu budou všechny nerezové plochy doslova zářit čistotou.

Na nerez funguje i citron

Citron je dalším čisticím prostředkem, který vás dokonale zbaví špíny na nerezu. Jednoduše nakapejte citronovou šťávu na houbičku a jemně povrch očistěte. Stejně tak můžete použít polovinu citronu, kterou můžete využít stejně jako houbičku. Nakonec šťávu řádně opláchněte a plochu náležitě vyleštěte suchým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Vyzkoušejte sílu jedlé sody

V tomto případě nezklame ani jedlá soda, která dokonale odstraní i připečené zbytky jídla. Posypejte sodou navlhčený povrch, lehce ji rozetřete a nechte tak 10 minut působit. Na závěr opláchněte a dosušte suchým hadříkem. Z jedlé sody si také můžete připravit kašičku, s níž budete pracovat stejným způsobem. Nikdy však sodou povrch nedrhněte, mohli byste si nerez poškrábat.

Tableta do myčky

Úžasným pomocníkem je i běžná tableta do myčky. Rozpusťte ji v horké vodě, naneste na nerez a nechte minimálně 10 až 15 minut působit. Pokud řešíte zažranou špínu či silné připáleniny, nechte roztok působit přes noc. Na závěr čištěná místa opláchněte a vysušte.

Italky nerez leští olivovým olejem

Chcete, aby měly nerezové plochy lesk jako blesk? Řiďte se zkušeností Italek, které v tomto případě nedají dopustit na olivový olej. Jakmile vše očistíte od nečistot, přidejte na hadřík i trošku olivového oleje, kterým nerez nádherně vyleštíte. Možná budete mile překvapeni, jak se rozzáří. Stejnou službu vám udělá i obyčejný dětský olejíček.

Zdroje: www.nerezopava.cz, www.mujlife.cz