Pokud cítíte nepříjemný zápach linoucí se nejen z odpadkového koše, ale třeba i z odpadních vod, bot či vysavače, pak je nutné zakročit ihned a tento problém řešit co nejdříve. Prostě nic neodkládejte.

Univerzální pomocník

Jedlou sodu není třeba nijak obšírněji představovat. Jistě ji všichni velice dobře znáte. Soda bikarbona se teplem rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý, takže je absolutně ohleduplná k přírodě i k lidskému zdraví. Poprvé ji vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny. Dnes se získává z nerostu trona.

Má skvělé účinky a není jich málo. Ať už ji znáte jako součást prášku do pečiva, nebo jako lék na pálení žáhy, má i mnohostranné uplatnění při ekologické péči o domácnost. Její mírná zásaditost také napomáhá skvěle rozpouštět mastné kyseliny obsažené v kuchyňských nečistotách. Můžete ji použít na čištění mnoha věcí a bezvadně funguje i jako skvělý pohlcovač pachů. Takže neváhejte a zařaďte ji do vaší ekologické drogerie. Kde všude vám jedlá soda může pomoci odstranit nelibé odéry?

Odpad se hlásí

Když se nakloníte během mytí nádobí nad dřez, je vám na omdlení? Trápí vás pach linoucí se z odpadu v koupelně, když si nad umyvadlem čistíte zuby? Takový zápach zažil určitě každý. Máme pro vás jednoduché řešení. Nasypte do sifonu větší sáček jedlé sody, přidejte 200 ml octa a po chvilce zalijte vroucí vodou. Celý proces opakujte několikrát po sobě. Buďte však opatrní, z odpadu může sem tam vytrysknout velký gejzír.

Vyrobte si neutralizační pastu

Pomocí jedlé sody můžete bezvadně neutralizovat nepříjemné pachy z většiny povrchů v domácnosti. Namísto pískových chemických čističů vám skvěle pomůže pasta, kterou si doma snadno připravíte. Postup je jednoduchý. Jeden díl vody smíchejte s jedním dílem jedlé sody a pasta je hotová. Stačí ji jen nanést všude tam, odkud se potřebujete zbavit nelibé vůně a skvrn.

Vaše boty budou opět „fresh“

Abyste minimalizovali zápach z bot, vsypte po zutí do každé boty jedlou sodu a nechte ji alespoň 30 minut působit. Poté sodu pečlivě vysypte a vytřete obuv vlhkým hadříkem.

Vyvoňte si vysavač

Vysavač vysaje spousty nečistot a je tak plný drobků, smetí a špíny. Není divu, že se někdy stane, že se z něho line nepříjemný zápach. Víte, jak to vyřešit? Než začnete vysávat, posypte váš koberec jedlou sodou. A to je celé! Soda bikarbona uvnitř vašeho pomocníka udělá pořádek a zápach bude fuč.

Dejte myčce dávku sody

Ani myčkám na nádobí se nevyhnou zatuchlé pachy a není divu. Přeci jenom se v nich myje špinavé nádobí. Nejprve zkontrolujte, jestli není ucpaný filtr, který zároveň řádně vyčistěte. Potom vložte do dávkovače místo klasické tablety dávku jedlé sody a spusťte mytí v prázdné myčce na vysokou teplotu.

Prevence do odpadkového koše

Vyhozený odpad v koši má jistě často pádný důvod k zapáchání. Ale i v tomto případě vás zachrání jedlá soda. Když pokaždé přidáte při založení nového sáčku na odpadky do koše 1 lžičku jedlé sody, máte vystaráno, protože soda většinu pachů absorbuje.

Zdroje: www.express.co.uk, www.bydlenisnu.cz, www.bydleni.magazinplus.cz