Čaj je oblíbený nápoj a své příznivce si získal už v hluboké historii. Na současném trhu kdekoliv na světě je ho v nabídce nepřeberné množství druhů. Mezi nejoblíbenější patří všemožné druhy zeleného a černého čaje. Ale své příznivce mají i ty ovocné. Na lidské zdraví mají nejpříznivější účinky hlavně čaje bylinkové. Využití černého čaje však nemusíte omezit jen na jeho konzumaci. Má totiž i skvělé čistící vlastnosti, tak je využijte. Možná tomu nebudete věřit, ale právě černý čaj dokáže skutečně zázraky. Zatočí jak s mastnotou, tak i s prachem.

Co všechno budete potřebovat

Je to jednoduché a prosté! Postačí vám toho opravdu málo a vše máte doma po ruce, takže žádné shánění drahých chemických prostředků, které vám budou zbytečně zabírat místo v policích. Připravte si pouze toto:

  • hrst černého čaje nebo 2 až 3 čajové sáčky
  • velká skleněná mísa
  • vařící voda
  • prázdná láhev s rozprašovačem nebo kyblík

K tomu, abyste si v míse vyrobili čaj, jistě návod nepotřebujete. Nechte jen lístky čaje dostatečně dlouho vylouhovat, aby byl dostatečně silný. Jakmile nápoj vychladne, můžete jej přelít do připravené rozprašovací lahve nebo kbelíku, podle toho, co budete chtít čistit.

Dřevěná podlaha i nábytek budou zářit čistotou

Třísloviny v černém čaji pomáhají obnovit lesk a barvu dřevěné podlahy. Natřete podlahu uvařeným čajem a nepoužívejte příliš vody. Potom nechte mokrý povrch dostatečně uschnout. Jestliže jste měli na podlaze skvrny, nebude po nich ani památky. Jakmile bude povrch suchý, nechte ještě tak půl hodiny čaj působit. Pak stačí vzít už jen suchý hadr nebo mop a celou podlahu krásně vyleštit. Stejně tak můžete tuto metodu využít na vyleštění vašeho dřevěného nábytku. Dejte však pozor. Tento čisticí prostředek je vhodný pouze na dřevo. Umělé povrchy byste mohli poškodit!

Jak vyčistit pánve čajem

Máte ve dřezu silně umaštěné talíře? Nebo dokonce silně připálené nádobí či pánev? Právě zde vám skvěle pomůže černý čaj a zbaví vás úporného drhnutí. Čajové lístky vám totiž bezvadně pomohou zbavit se nežádoucí mastnoty i nevzhledných hnědých připálených skvrn. Stačí jen do nádob nalít uvařený čaj. Pít ho samozřejmě nebudete, takže můžete použít i již vylouhovaný čaj a udělat z něho tzv. „druháka“, budete mít třeba i lepší pocit, že recyklujete. V tomto případě použijte klidně čaj, který je ještě horký. Pak již stačí nádobí nechat do rána stát ve škopku a bude vás čekat milé a příjemné překvapení. Špína se totiž nádherně uvolní a složky čaje povrch nádobí očistí.

Zrcadla a okna bez jediné šmouhy

Napadlo by vás použít čaj k vyčištění zrcadla nebo k mytí oken? pokud ne, máte příležitost to nyní vyzkoušet! A hned budete vědět, že čaj plnohodnotně nahradí kterýkoli čistič a díky němu budou vaše okenní tabulky a zrcadla bez jediné šmouhy. Pomocí rozprašovače naneste uvařený čaj na čištěné plochy a pak už jen vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.

Postará se i o čistotu toalety

V tomto případě se vám hodí vylouhovaný čaj, ale i čajový sáček. Obě možnosti vám pomohou bezpečně a snadno odstranit usazeniny v záchodové míse, kde stojí voda. Když chcete odstranit nepříjemné usazeniny, je potřeba na špinavé plochy položit několik čajových sáčků nebo nalít silný vylouhovaný čaj. Zhruba po 20 minutách špinavá místa otřete houbou. Pokud tam však sáčky necháte příliš dlouho, může být efekt opačný. Tak hlídejte pozorně čas. Výsledek vás jistě překvapí. Prostě čistý záchod levně, rychle a snadno.

Zdroje: www.express.co.uk, www.vychytavkov.cz, www.thedailytea.com