Každý z nás se nejednou potýkal s vyčištěním lahve či vázy s úzkým hrdlem, aby byly jejich vnitřní stěny a dno dokonale čisté. Ano, jedná se o docela nepříjemnou a zdlouhavou činnost! Ovšem nezoufejte! Tuto prekérní situaci lze totiž velice snadno vyřešit a práci si značně ulehčit! Zajímá vás, jak na to? Pomůže vám jedna základní kuchyňská potravina, kterou máte dozajista doma. Stačí ji jen šikovně využít!

Jak jednoduše vyčistit lahev se podívejte v tomto YouTube videu kanálu The Hartford:

Zdroj: Youtube

Nechte nádobu odmočit

Začněte nejprve tím, že špinavou nádobu napustíte teplou vodou, aby se odmočily pevné či hrubé nečistoty, které půjdou později lépe odstranit.

Tajemnou ingrediencí je rýže

V tuto chvíli přichází řada na pomocníka, kterým je obyčejná rýže. Stačí ji pomocí trychtýře nasypat do lahve, díky tomu se vyhnete zbytečnému rozkutálení rýže do okolí.

A jak to funguje?

Vzhledem k tomu, že jsou zrnka rýže tvrdá a také poměrně hrubá, fungují v lahvi jako kartáč, který zmůže i ty nejodolnější nánosy a nečistoty. S přehledem odstraní i zaschlé zbytky jídla a nánosy barev od některých nápojů jako například kávy a čaje.

Jaké množství rýže

Držte se základního poměru. Do jedné lahve o objemu 0,7 l nasypte zhruba tři polévkové lžíce rýže. Pak je zalijte čistou horkou vodou, aby byla rýže potopená pod hladinou. Stačí jen nepatrné množství. Lahev pak uzavřete a řádně s ní nějakou dobu třepejte. Brzy uvidíte, jak se nánosy ze stěn uvolňují. Nakonec obsah vylijte a nádobu opláchněte čistou vlažnou vodou.

Nemáte rýži? Funguje i ocet!

Dalším způsobem, který vám značně usnadní práci, je použití klasického octa. Nejdříve nalijte do láhve teplou vodu a přidejte 1 polévkovou lžíci octa. Směs řádně protřepejte a nechte působit alespoň 15 minut. Ocet bude mít čas rozpustiti veškeré nečistoty. Na závěr lahev opláchněte teplou vodou a nechte oschnout.

A fígl našich babiček? Bramborové slupky!

Dalším skvělým pomocníkem jsou také bramborové slupky. Proto je zbytečně nevyhazujte a využijte je k dokonalému vyčištění váz a nádob s úzkým hrdlem. Vložte je do dané nádoby, zalijte teplou vodou a opakujte výše zmíněný postup se zakarbováním, až se špína samovolně uvolní. Závěrečné opláchnutí je opět nezbytné.

Související články

Zdroje: www.nasdum.eu, www.tojenapad.dobrenoviny.sk, www.ptejtesekniovny.cz