Naštěstí některé z nich zafungovaly velice dobře a my se o ně s vámi nyní můžeme podělit.

Soda bikarbonát, všestranný pomocník

Soda se často používá v domácnosti jako účinný čistič. Aktivně rozpouští mastnotu a nečistoty ve vodě a my se jich tak můžeme jednodušeji zbavit.

Sodu lze rozpustit ve vodě, použít přímo na houbičce ve formě prášku, kdy drobná zrna pomáhají i mechanickým drhnutím, nebo v různých směsích. Při použití v kombinaci s kyselým octem okamžitě začne reagovat šuměním a tvorbou drobných bublin, které mohou také pomoci uvolnění špíny z jinak špatně dosažitelných míst.

Pokud nemáte čistou jednou sodu, pak můžete použít i kypřicí prášek, který ji obsahuje, počítejte ale s tím, že jeho účinnost nebude stejná, ale zhruba 3x slabší.

Vyzkoušené triky

Na čištění mřížky z trouby nebo grilu je potřeba nádoba dostatečně veliká, aby v ním mohla mřížka ležet ponořená. K tomuto nám výborně poslouží vana, kterou si vyložíme starým ručníkem, aby mřížka její stěny nepoškrábala nebo jinak nepoškodila.

Pokud ale doma najdete jinou, dostatečně širokou nádobu, neváhejte ji použít. Nevýhodou vany je, že k jejímu naplnění potřebujeme poměrně velké množství vody a při použití stejného množství čisticí směsi vznikne naředěný roztok, zatímco v nádobě "tak akorát" můžeme docílit silnějšího roztoku, a tím i razantnější čisticí schopnosti.

Mřížku položíme do vany vyložené ručníkem a vanu naplníme vodou tak, aby byla mřížka celá ponořená. Nezapomeňte, že horká nebo teplá voda napomáhají čisticímu procesu, čím teplejší, tím lepší.

Pokud máme čas, můžeme vyzkoušet pouze sodu. Do vody nasypeme asi půl hrnku a necháme přes noc působit.
Pokud chcete proces urychlit, vyzkoušejte směs sody, pracího prášku a prostředku na mytí nádobí.

Smíchejte stejný poměr, tedy zhruba dvě lžíce od každého. Nasypte do vody v okolí mřížky a nechte působit asi 4 hodiny. Po uplynutí doby máčení setřete špínu starým ručníkem nebo hadrem.

Zdroje:

www.prochlapy.cz

www.thespruce.com