Drobnosti, které se vyplatí nepodceňovat

Kdo někdy zažil potíže se silně ucpaným odpadem, ten už si příště dává mnohem větší pozor. Zdaleka nejde jen o to, že voda z kuchyňského dřezu či umyvadla nebo vany v koupelně špatně odtéká. V případě ucpaného potrubí může docházet také k nepříjemnému zápachu. Zatímco v koupelně nejvíce bojujeme se zbytky mýdla, vlasy, vousy či chlupy, v kuchyni to jsou obvykle zbytky jídla, slupky, skořápky a další drobné nečistoty.

  • Čištění neodkládejte - pokud se však potíže s odtokem objeví, není dobré dále otálet – čím více tuto nepříliš příjemnou práci odkládáme, tím větší potíže nás mohou čekat. Silně zanesený odpad už nemusíme zvládnout vyčistit vlastními silami a nezbude nám, než objednat pomoc hodinového manžela, popř. instalatéra. Nejen, že na takovou pomoc budeme nejspíš nějakou chvíli čekat, ale určitě nás vyjde „pěkně draho“.
  • Používejte lapač nečistot (sítko) – v prodeji je celá řada lapačů nečistot, kterými můžete snadno chránit odtok především kuchyňského dřezu. V nabídce jsou různě velké lapače z plastu, chromu nebo silikonu. Praktické je mít tento lapač trvale vložený ve dřezu a v případě zanesení jeho obsah vyprázdnit do odpadkového koše.
  • Tuk do potrubí nepatří – nemálo potíží si řada lidí způsobuje tím, že do odpadu spláchne množství mastnoty. Určitě bychom neměli do dřezu vylévat olej (v ideálním případě jej sléváme do skleněné nádoby a pak odevzdáme na vhodném sběrném místě či vložíme do příslušného kontejneru). Pokud potřebujeme umýt mastné nádoby, je vhodné maximum mastnoty odstranit např.stěrkou, ubrouskem či kuchyňskými papírovými utěrkami. Potrubím totiž teče i studená voda, na tuk se v potrubí nabalují drobnější nečistoty a dochází ke zbytečnému ucpávání.

Gumový zvon – jednoduchý pomocník

Gumový zvon obvykle někde v domácnosti máme. Pokud jej včas a správně použijeme, ušetříme si spoustu problémů v budoucnosti. Důležité je do dřezu, vany či umyvadla napustit přibližně 10 cm vody a ucpat přepadový otvor mokrým hadrem. Pak už stačí prudké stlačování zvonu ve výpustním otvoru. Výhodou je, že tuto činnost zvládnou snadno i ženy. Pokud po uvolnění zvonu díky vzniklému podtlaku „vyhrknou“ do umyvadla či vany nečistoty, musíme je odstranit. Pak už stačí prolít odpad horkou vodou se sodou.

Jedlá soda, ocet a horká voda

S čištěním odpadu pomůže také jedlá soda a ocet. Stačí, když do zaneseného odpadu umyvadla nasypeme půl šálku jedlé sody a zalijeme ji šálkem octa. Chvíli počkáme, až opadne pěna a potrubí důkladně propláchneme proudem horké vody. Někdy je potřeba celý proces zopakovat.

Kdy použít instalatérské péro

Pokud míváte častěji potíže s ucpaným odpadem, můžete si koupit nástroj, který používají při své práci instalatéři. Tedy jeho jednodušší variantu - innstalatérské péro na čištění odpadu. Pod různými názvy - kanalizační péro, péro na čištění odpadu, protahovací péro - se prodává například v hobby marketech. Přibližně za 200 Kč seženete péro o délce 3 metry, které je určené na čištění potrubí o průměru 10-30 mm. Počítejte však, že práce s tímto nástrojem je už méně snadná a méně příjemná, než s gumovým zvonem. Některá péra jsou zakončena vidlicí (drápkem), která pomáhá efektivnějšímu čištění.