Zatímco v pohádce stačí zvolat kouzelné zaklínadlo Hrnečku dost, při vaření nám žádné zaklínadlo nepomůže. A protože jídlo obvykle „uteče“ v nejméně vhodnou chvíli, třeba když je pokrm těsně před dohotovením, k čištění sporáku se většinou dostaneme až se zpožděním, a tak nečistoty mají dost času důkladně zaschnout.

Sporáky patří mezi kuchyňské spotřebiče s nejdelším životním cyklem. O to větší péči bychom měli jejich čištění a průběžné údržbě věnovat, aby zůstaly co nejdéle skutečnou ozdobou naší kuchyně.

Vzkypění zabrání vařečka i speciální poklička

Kromě tradičních rad, mezi které patří položená vařečka přes horní hranu hrnce, či pomazání horního vnitřního okraje hrnce tukem, můžeme vzkypění předcházet pomocí speciální pokličky. Vyrábí se ze silikonu v jedné velikosti tak, aby ji bylo možné použít na hrnce různých rozměrů.

Bezpečnost je základ

Než se pustíte do čištění sporáku, odpojte spotřebič od elektrické sítě, nastavte všechny plynové kohouty do polohy „VYPNUTO“ a počkejte, až úplně vychladne.

Aby byl sporák jako nový

Povrch sporáku čistěte vlhkou houbou se saponátem. Na odstranění mastných skvrn použijte teplou vodou a speciální čisticí prostředek na povrch, z kterého je sporák vyroben. Nejčastěji to bývá smalt, ale existují i nerezová provedení. Abyste zabránili znehodnocení povrchu sporáku, nikdy na jeho čištění nepoužívejte brusné (abrazivní) prostředky.

Čištění mřížky sporáku

Mřížky vyjmeme a omyjeme je samostatně. Práci si můžeme usnadnit vložením do myčky na nádobí. Po umytí je vrátíme zpět do prolisu vařidlové desky.

Ne všechno může do myčky

Hořáky se skládají z víčka a rozdělovače. Z vařidlové desky je snadno vyjmeme pohybem vzhůru a necháme je odmočit v teplé vodě se saponátem přibližně 10 minut. Po omytí je pečlivě osušíme a zkontrolujte, zda jsou všechny zářezy hořáku čisté. Pak vrátíme hořák zpátky do hořákové misky. Rozdělovače se vyrábějí z hliníkové slitiny, proto výrobci sporáků nedoporučují jejich čištění v myčce.