Kvalitní povlečení zajistí astmatikům nerušený spánek

Podzim a zima jsou obdobími, kdy používáme větší množství různých přikrývek. A na rozdíl od teplejších částí roku větráme podstatně méně. Astmatici, alergici a lidé s citlivou pokožkou by o čistotu povleční i postele měli dbát hlavně kvůli vysokému výskytu roztočů, kteří jim působí různé, především dýchací, problémy. Pro citlivé osoby se rozhodně doporučuje nejen častější praní povlečení a větrání, ale také speciální materiály, které jsou savé i prodyšné, ale neprůchodné pro roztoče, kteří se ukrývají v matraci, polštáři, dece či peřině.

Očista povlečení by měla být častější

Všem ostatním roztoči sice nevadí, ale to neznamená, že nechtějí opravdu čistou postel a příjemné spaní. Uléhat do čerstvě povlečeného čistého lůžka je báječný pocit, který má rád nejspíš každý. Lůžkoviny často zanedbáváme. Stará poučka, že povlečení stačí měnit jednou za měsíc, se dnes již nepovažuje za platnou. Ideální je výměna povlečení jednou za týden, případně za deset dnů.

Čištění materiálů, ale i jejich složení hrají roli

Materiál povlečení také hraje svoji roli. Látky, které jsou z přírodních materiálů, mají vyšší savost, což je zásadní pro povlečení. Pokud nemáte k dispozici stoprocentně bavlněné nebo jiné přírodní povlečení, pak pořiďte alespoň takové, které má ve směsi vysoký podíl bavlny. Během noci totiž naše tělo vypotí až dva litry potu. Savé materiály pot z pokožky odvedou. Budete mít během spánku i po probuzení příjemnější pocit a pot z povlečení jednoduše vyperete při jeho pravidelné údržbě.

Pro klidný spánek stáhněte teplotu

Stav postele i ložního prádla má vliv na náš klidný spánek, stejně tak jako ideální teplota v ložnici. Rozmezí mezi patnácti a devatenácti stupni Celsia se zdá být nejvhodnější pro hluboký a kvalitní spánek. Odpočinek v chladném pokoji souvisí dokonce přímo se zdravotním stavem, imunitou, a dokonce má vliv i na hubnutí. Ve studené ložnici spálíme během odpočinku totiž více kalorií než v přetopeném pokoji.

Zdroje: https://www.bydlimekvalitne.cz, https://www.express.co.uk