Ocet máme doma asi každý. Je skvělý k nakládání zeleniny, do salátů, k dochucení polévek, omáček nebo k výrobě domácí majonézy. Obsahuje kyselinu octovou, která má pH 2,4. Její nejčastější koncentrace se v octech pohybuje kolem 8 %.

Jak ocet funguje

Právě přítomnost kyseliny octové dělá z octa skvělé čistidlo. Dokáže rozpustit mýdlovou vodu, vodní kámen nebo lepidlo ze samolepek. Oknům a sklům dodává mimořádnou čistotu a lesk. Ocet rozpouští i skvrny od potu, trávy, červeného vína nebo ze zvířecích „nehod". Proč ocet odstraňuje tuk? Je to tím, že olej nebo máslo a ocet mají odlišný typ molekul, které se navzájem přitahují.

Sprej z octu

Jelikož ocet již vodu obsahuje, nemusíte ho příliš ředit. Do jednoho litru vody nalijte jednu sklenici (cca 250 ml) octa. Promíchejte a přelijte do rozprašovače.

Čištění skla od trouby a ocet

Je až záhadné, jak rychle se dvířka od trouby dokáží ušpinit. Stačí jeden nedělní oběd a mastné fleky jsou téměř všude. Naštěstí je ocet dokáže snadno odstranit.

Související články

Jak vyčistit sklo od trouby

Pod troubu položte utěrku nebo široký hadr. Vychladlá dvířka otevřete a nastříkejte na ně výše uvedený roztok a nechte ho cca 20 minut působit. Poté stačí hrubou stranou houbičky uvolněnou mastnotu setřít. Raději nepoužívejte drátěnku, některá skla mohou být speciálně ošetřena vrstvou proti působení tepla, kterou byste drátěnkou mohli poškodit.

Ocet do trouby

Mnoho lidí ruční čištění trouby nesnáší. Neradi se k ní sklánějí nebo jim vadí mastný pocit na rukách. Silně znečištěný spotřebič a sklo na dvířkách vyčistíte i jiným, trošku agresivnějším postupem. Vezměte zapékací skleněnou mísu a nalijte do ní šálek neředěného octu. Mísu vložte do trouby, zapněte ji na 180 stupňů a zavřete dvířka. Ocet v troubě „vařte" po dobu cca 45 minut. Když se začne odpařovat, bude se mastnota rozpouštět. Po uplynutí doporučené doby troubu vypněte. Rozhodně ji ale hned neotevírejte! Nechte ji vychladnout a až poté otevřete. Nezapomeňte v kuchyni dostatečně větrat, aby vás nedráždily octové výpary. Poté stačí nečistoty setřít houbičkou a povrchy doleštit papírovými utěrkami.

Zdroj: www.thekitchn.com, www.sciencefriday.com, www.svetkreativity.cz, www.chalupari-zahradkari.cz