Spáry mezi kachlíčky jsou vyplněné spárovací hmotou, která má po čase tendenci poněkud šednout a zanášet se. Čistit pak zašlé, či dokonce plesnivé spáry není žádný med. Výrobci už sice u moderních hmot deklarují odolnost proti zašpinění, změnám barvy i plísním, ale třeba budete mít pocit, že to tak úplně nefunguje. Případně máte koupelnu vyspárovanou už nějakou dobu, přesto ji ale chcete mít udržovanou, což se se začernalými spárami poněkud vylučuje.

Existují různé chemické prostředky na obnovení vzhledu spár mezi dlaždicemi, ale můžete se do toho pustit i čistě přírodní cestou. Pouze v případě plísně je lepší se s nevítaným návštěvníkem vypořádat příslušným preparátem přesně podle návodu. Jakmile je případná plíseň zlikvidovaná, můžete se vrhnout na ekologický proces čištění.

Dlaždice i spáry můžete vydrhnout za pomoci staré dobré jedlé sody. Dnes už se prodávají i větší balení, nejen potravinové sáčky, takže si můžete koupit klidně i kilové, nebo dokonce pětikilové balení a používat ho i na různé úklidové práce v domácnosti. Soda je levná, účinná a nezatíží váš byt ani životní prostředí nežádoucími chemikáliemi. Na zaschlou špínu na dlaždicích i ve spárách použijte půl litru vody, v které rozpustíte tři polévkové lžíce sody. Houbičkou namočenou v tomto roztoku lehce odstraníte špínu na dlaždicích, v případě spár použijte klidně starý zubní kartáček.

Případně zkuste použít parní čistič, který si se špínou a usazeninami poradí také bez chemie, pouze s přírodní silou horké páry.

A jak zařídit, aby vyčištěné spáry vydržely pěkné co nejdéle? Stačí obyčejná bílá parafínová svíčka. Vyčištěné spáry nechte pořádně uschnout a potom je přejeďte, podle potřeby i opakovaně, tupým koncem svíčky. Bílý vosk nejenže spáry hezky rozzáří, ale také je naimpregnuje, takže se v nich nebude držet voda ani nečistoty, natož plísně. Postup můžete vždy po nějaké době zopakovat, aby byly spáry nejen pěkně bílé, ale také chráněné před vlhkostí.

S tímto trikem už nebudete mít problém se zašlými nebo plesnivějícími spárami a obraz vaší dokonale čisté koupelny nebude nic rušit, naopak jej bělostné spáry pěkně podtrhnou. Tento postup lze samozřejmě použít nejen v koupelně, ale také třeba v kuchyni nebo prostě kdekoliv, kde máte kachlíčkový obklad a chcete zabránit znečišťování spár.

Zdroj: napadov.cz