Čistá a voňavá toaleta je základním standardem a nezbytností v dobře udržovaných a útulných domácnostech. Docílit kýženého výsledku není vždy jednoduché, zvlášť, pokud máte doma tvrdou vodu, která zanechává v míse stopy vodního kamene. Nemusíte používat žádný z drahých přípravků vychvalovaných v reklamách, chytré řešení je po ruce. Léty prověřená metoda vám ušetří námahu a zbytečné výdaje, použijte dvě běžné látky, které představují jedny z nejlepších a nejdostupnějších čistících prostředků v každé domácnosti.

Levný, ekologický a zázračný ocet

Obyčejný ocet je jedničkou při úklidu v domácnosti, je účinný a šetrný. Přesto, že se jedná o slabou kyselinu, nepředstavuje pro životní prostředí žádné nebezpečí a nezpůsobuje problémy v čistírnách odpadních vod. Zředěný vodou slouží jako čistič povrchů, mírné desinfekční činidlo i leštidlo. Působí skvěle na připálené nádobí, odstraňuje mastnotu a usazenou špínu. Octem dokonale vyčistíte myčku, lednici, mikrovlnou troubu i pračku, můžete jej použít i místo aviváže. Neocenitelný je při odstraňování vodního kamene z obkladů, koupelnových baterií, usazenin v rychlovarné konvici a nánosů ve vanách, umyvadlech a toaletách.

Se sodou je úklid snadný

Nenápadný bílý prášek je neocenitelným pomocníkem v domácnosti a jasnou volbou při odstraňování skvrn, likvidaci zápachu nebo například čištění textilií. Soda výborně funguje i při mytí nádobí, odstraňování připečených skvrn z trouby a pekáčů, ve formě jemné pasty má nepřeberné množství využití jako mírně abrazivní čistidlo. S octem tvoří při úklidu jedinečnou dvojici a perfektně se doplňují. Jedlou sodu určitě nekupujte po malých sáčcích v obchodech s potravinami, zaplatíte za ni zbytečně přemrštěnou sumu. Jedlá soda balená v malých sáčcích stojí kolem 15 korun za 100 g, při nákupu velkého kilového či pětikilového balení zaplatíte za 100 g jen 3-4 koruny.

Čištění toalety

Chcete-li odstranit větší znečištění toalety, vyberte vodu z mísy například pomocí kelímku a nalijte dovnitř přibližně litr octa, nechte působit přes noc. Ještě lepšího účinku dosáhnete, pokud ocet před použitím zahřejete. Při běžném úklidu aplikujte trochu octa po celé míse, neopomeňte ani místa pod okrajem. Na špatně dostupná místa umístěte kousky papírových utěrek či ubrousků namočených v octu. Nechte krátce působit a opláchněte. Stejným způsobem lze použít roztok kyseliny citrónové.

Pro dokonale čistý záchod využijte kombinované účinky octa a jedlé sody. Asi půl hrnku jedlé sody dobře rozetřete po celé míse a poté polévejte octem (šikovné je použití rozprašovače). Okamžitě začne probíhat chemická reakce, směs pění a šumí, to není nijak na závadu. Minimální doba působení je 30 minut, směs ale nechte na klozetu klidně celou noc. Potom ji setřete a mísu opláchněte vodou.

  • Tip: Vůni a svěžest toaletě dodá pár kapek esenciálního oleje, které přidáte do mísy společně se sodou a octem.