Na začátek pro vás máme jeden dobrý, obecný tip. Pokud budete čistit žaluzie samotné, může se stát, že budete mít na sklech oken otisky nebo špinavé šmouhy. Mytí žaluzií tak vždycky zahrňte jako první do celkového úklidu zaměřeného na okna. Budete tak mít umyté jak žaluzie, tak okna, a to bez fleků.

Suchá či mokrá varianta?

Chrániče před sluníčkem můžeme umýt nasucho či namokro. Suchý hadřík, či starou chlupatou ponožku lze použít v případě, kdy nejsou žaluzie zanesené mastnotou. Prach můžete taky zkusit vysát vysavačem na nejmenším výkonu. Vhodné je nasazení nástavce se štětinkami, který slouží na čalounění u nábytku. Obzvláště v kuchyni ale musíme použít mokrou utěrku, nejlépe z mikrovlákna. Ta nezanechává fleky ani šmouhy. Kromě kousku látky můžeme žaluzie vyčistit taky namočenou bavlněnou rukavicí, kterou otřeme všechny lamely. Při větší mastnotě přidáme do vody trochu saponátu či octa.

Nejlepší metoda?

  • Nejobyčejnější a nejpracnější metodou čištění je otírání jednotlivých lamel. Každou chytnete namokřeným hadříkem, či jinou pomůckou, a přejedete mezi vaším palcem a ukazováčkem po celé délce.
  • Dalším způsobem je sklopení lamel a čištění celé plochy a následné opakování postupu otočením žaluzií na druhou stranu. Následně osušení z každé strany zkontrolování, zda jste někde nevynechali. Pokud budete takto postupovat, příliš lamely nedřete, ač se to nezdá, jsou křehké, a tak byste je mohli nedopatřením poničit. Nevýhodou této varianty je to, že budete jednou muset umýt i části, které se překrývají. Mimo jiné si při čištění dávejte pozor na prostor pod žaluziemi, bude tam totiž stékat špinavá voda.
  • Pokud chcete mít žaluzie opravdu důkladně umyté a zároveň nemít pod okny kýble na stékající vodu, můžete je odmontovat z okna a mýt ve sprše nebo venku, kde oschnou bez fleků. Stejně je pak ale budete muset očistit vodou se saponátem či octem, jelikož mastnotu jenom proud vody neodstraní. Sprcha se doporučuje spíše pro látkové žaluzie, horizontální by silnější proud vody mohl poškodit.

Praktičtí pomocníci s čištěním žaluzií

Chytrým řešením může být zakoupení speciálního dvou až pětilamelového kartáče a prachovky, tedy pomůcek, které udělají část práce za vás. Můžete je využívat namokro i nasucho a také vás nijak šíleně finančně nezruinují. Díky tomu, že mají kartáče několik čistících ploch, tak zvládnou více práce za méně času. Experimenty s parními čističi radši nezkoušejte, pára může zanechat na oknech šmouhy a vysoká teplota může lamely pokroutit. Poničit by mohly taky elektrický pohon, pokud ho žaluzie mají.

Nebojte se pozvat profesionály

Pokud se vám do čistění nechce, nebo toužíte po jistotě dokonale nablýskaných žaluzií, zavolejte si profesionály. Cena se odvíjí od stupně zašpinění. Některé firmy ji uvádějí za metr čtvereční. Ověřte si raději předem, zda je myšlena jedna strana či obě. Další firmy stanovují cenu podle délky úklidu – tady se může odkládání důkladného úklidu dost podražit. Při zvažování, zda pozvat úklidovou firmu nezapomeňte započítat také cenu, kterou si obvykle firmy počítají za dopravu.