Zdroje: www.wikihow.cz, svetkreativity.cz

Čisté a voňavé prádlo je v dnešní době samozřejmostí a bez pračky si to už nikdo nedovede představit. Pár otáček, prací prostředek a zanedlouho můžeme prádlo buď dosušit v sušičce, nebo pověsit na sušák. A je to! Ale i pračka potřebuje odstranit nečistoty z prádla a pracích prostředků, které často zůstávají v bubnu či zásobnících.

Jak udržet pračku ve formě?

Způsobů, jak mít pračku ve stálé kondici je nespočet. Záleží na vašem výběru, kterému dáte přednost. Buď si můžete oblíbit mnoha lety prověřené metody s obyčejnými prostředky, které už užívaly naše babičky k čištění domácnosti a jsou za pár korun, nebo můžete sáhnout po moderních chemických přípravcích, kterých je na současném trhu přehršel a dát za ně zbytečně spoustu peněz. Vsaďte na ty šetrné k přírodě, které se dokonce postarají i o nádherně čisté a voňavé prádlo.

Jedlá soda do každého praní se vyplatí

Jedlá soda (soda bicarbona) je bílý prášek rozpustný ve vodě, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Je skvělým pomocníkem na pečení, pálení žáhy, ale také na čistění a praní. Jedná se totiž kromě jiného o přírodní deodorant.

Jestliže přidáte 1–2 lžíce jedlé sody do každé prací dávky, zajistí vám hned několik věcí najednou. Díky svému složení umí nejen změkčit vodu, ale i prádlo. Zároveň zvýší účinnost pracího prostředku a bílé tkaniny krásně vybělí. Vlastně je také zajímavou náhražkou aviváže, protože skvěle neutralizuje pachy, což se projeví i na svěžesti vypraných textilií. A ještě ke všemu prospěje samotné pračce, kterou při praní vyčistí a brání tvorbě zanášejícího vodního kamene.

Chcete mít nádržky na prací prostředky a aviváž jako nový?

Tyto zásobníky by se měly udržovat v naprosté čistotě a s tím si jedlá soda také hravě poradí. Jak na to? Připravte si potřebné ingredience. Postačí 3 lžíce jedlé sody, kousek nastrouhaného mýdla na praní a 50 ml peroxidu vodíku. Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikla jednotná směs, kterou na vyjmutý zásobník naneste a nechte tak půl hodiny působit. Pak už stačí jen mechanicky houbičkou nečistoty odstranit a opláchnout čistou vodou. Budete překvapeni, jakou má jedlá soda s ostatními ingrediencemi sílu.

Proč do pračky přidat citronovou šťávu? Je k tomu hned několik důvodů

Bělejší prádlo

Kyselina citronová, která je v citrusových plodech obsažená, dokáže prádlo vybělit lépe než kdejaká agresivní chemikálie. Pokud máte dojem, že vám bílé prádlo šedne nebo ztrácí svoji původní barvu, přidejte do bubnu šťávu vymačkanou ze dvou citronů. Budete koukat, jak všechny bílé kusy oblečení či povlečení opět rozzáří.

Už žádné skvrny

Potřísnili jste si oblíbený kousek vašeho svršku kávou, ovocem nebo červeným vínem? Využijte opět nektar z citronu. Nejprve můžete znečištěný oděv na pár hodin namočit do kyblíku se směsí vlažné vody a šťávy ze dvou citronů, poté vše i s roztokem vložte do pračky, přidejte prací prostředek a po vyprání nebudete mít po skvrnách ani jednu památku.

Čistá pračka

Citron v pračce dokáže opravdu divy! Dost dobře si poradí i s usazeninami, které se v ní tvoří v průběhu praní. V tomto případě je možné využít čerstvě vymačkanou šťávu nebo i kyselinu citronovou. Do dávkovače nalijte nebo nasypte takové množství, jaké běžně používáte při užití pracího prášku či gelu. Zapněte pračku na nejvyšší teplotní program a pak už si jen počkejte na příjemný výsledek. Bohatě stačí opakovat 2x do roka!