Fíkus drobnolistý je tak trochu citlivka

Tolik se bojíme, že rostliny žízní, že je masově hubíme právě přemírou zálivky. Některé takové zacházení zvládnou, ale většina ne. Suchá zemina skutečně není nejčastějším problémem. Fíkusy, které rostou venku v teplých krajích zvládnou mnoho a narostou až do obrovských alejí okolo cest. V pokoji se ale stanou choulostivými stromky, které často trpí změnami prostředí.

Opadávání fíkusu může být způsobeno různými změnami

Za opadáváním listů může být i změna sezony. Když najdete pod rostlinou pár lístků, rozhodně se nic hrozného ještě neděje. Je to normální, fíkusy prostě mírně opadávají. Pokud ale opadávání pokračuje, brzy si všimnete, že koruna řídne a stromek přestává vypadat zdravě a bujně. Za takovým markantním shazováním listů může být například změna místa.
Fíkusy nemají přemisťování v lásce, nechtějí být ani otáčeny, a proto se rozhodněte pro jedno, pokud možno finální stanoviště.

Vadit mohou fíkusům i okna či dveře

Fíkusu může vadit také průvan nebo změna vlhkosti v bytě. Proto je vhodné neumisťovat ho do blízkosti topení, klimatizace, dveří či oken. Pěkný kout, kde má rostlina nepřímé světlo, je ideální.

Zálivka pro fíkusy musí být tak akorát

Opadávání lisů může být také následkem přeschnutí nebo naopak přemokření. Drobnolisté fíkusy se mají zalévat v okamžiku, kdy proschne horní vrstva zeminy. Je důležité, aby mohla přebytečná voda odtéci. Proto určitě neopomeňte dobrou drenáž a pod květináčem nechejte jen mělkou misku. Při přemokření začnou rostlině zahnívat kořeny, což je typickým problémem květináčů, kde rostlina doslova stojí ve vodě.

Fíkus opadává i kvůli nemocem a škůdcům

Všimněte si také, jestli netrpí fíkus škůdci či plísněmi. Puklice fikus vyloženě milují, a jakmile je strom silně napadený, náprava je jen velmi těžká. Vyzkoušejte napřed přírodní prostředky, někdy jsou až neobyčejně účinné.

Podpořte růst opadaného fíkusu

Pokud fíkus hodně opadal, zastříhněte větve, abyste podpořili nové rašení. Fíkus roste bujně a poměrně rychle se opět objeví nové zelené větvičky i lístky. Snažte se fíkusům zajistit neměnné prostředí. Bude jen rád.
Také mu můžete pomoci použitím enzymů. Prodávají se v tekuté formě podobně jako hnojivo a urychlují přeměnu kořenných zbytků na živiny. Tímto procesem také zabráníte pokračování hniloby a uvolňování toxinů do půdy, které rostlinám škodí. Enzymy pomohou opětovně zajistit rovnováhu v půdě, podpoří bakterie i výměnu živin, které každý živý organismus potřebuje.

Zdroje: https://www.gardeningknowhow.com, https://hobby.blesk.cz