Žijeme v moderní době, a tak se nelze rychle se vyvíjejícím technologiím vyhnout. Jsme čím dál více obklopeni větším a větším množstvím spotřebičů a elektroniky. Přestože jsou stále úspornější, jejich spotřeba energie neklesá, dá se říct, že naopak spíše roste.

V domácnostech nám jich totiž podstatně přibývá, protože nám ulehčují život. Přesto je možné jejich současnou spotřebu snížit na minimum a šetřit tak nejen energii, ale i rodinný rozpočet. Protože nejlevnější energie je ta nespotřebovaná. A v žádném případě se nejedná o nic složitého.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Měsíčně za energie utratíme nemalé peníze, ale i bez toho, abyste byli nuceni nějak rapidně snížit nároky na život, lze rodinnou kasičku posílit. Jak tedy snížit energetický výdej v domácnosti?

Správný ohřev vody v kuchyni

Používáte rychlovarnou konvici, která uvaří vodu během chvilky? Pak vězte, že uvaření 1 l vody vychází cca na 50 haléřů až 1 korunu. Šetrným zacházením však můžete spotřebu značně snížit. Neohřívejte nikdy větší množství vody, než musíte, náklady si tak snížíte až čtyřikrát.

Mytí nádobí v myčce

Klasickým mytím nádobí pod tekoucí vodou se v průměru v domácnosti spotřebuje přibližně 9 % celkové energie. Použití myčky na nádobí je mnohem úspornější a ušetří 40 až 60 % energie.

Lednice vyžaduje správný režim

Aby byla chladnička v úspornějším chodu, měla by být instalována v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla, jako jsou radiátor nebo sporák. Důležité je i kvalitní těsnění okolo dveří, které byste měli čas od času pečlivě zkontrolovat a popřípadě vyměnit.

Optimální teplota, na níž byste měli lednici nastavit, je 5 °C. Ideální nastavení teploty u mrazničky je něco kolem - 18 °C. Pokud máte spotřebič kombinovaný s mrazákem, spotřebuje z celkového objemu energie zhruba 24 %. Nikdy nedávejte do lednice teplé jídlo. Skutečná spotřeba se odvíjí i od správného a pravidelného odmrazování. Námraza silnější než 3 mm značně zvyšuje spotřebu energie, a to až o 30 %. Také platí pravidlo, že čím větší lednice, tím vyšší spotřeba.

Pračka

Moderní nové stroje jsou mnohem šetrnější, a proto se často vyplatí investovat a nahradit staré spotřebiče novějšími. Pokud k tomu dojde, vždy pračku vybírejte nejen podle spotřeby elektřiny, ale i množství vody, kterou k praní využívá. Náklady na vodu totiž mohou být často vyšší než náklady na elektřinu.

Kuchyňské sporáky také patří mezi žrouty

Obzvlášť pokud máte početnou rodinu, pokrývá vaření téměř 30 % z vašeho celkového měsíčního rozpočtu výdajů na elektřinu. Největší spotřebu mají sporáky s litinovou plotýnkou, v závěsu jsou ty skleněné a keramické. Ze všeho nejúspornější jsou indukční desky. Máte sporák plynový? Spotřeba je u těchto sporáků sice menší, ale nikdo neví, jakým směrem se budou ceny plynu vyvíjet. Spotřebu lze snížit alespoň používáním pokliček, a to až o 40 % a také používáním nádobí s pevným rovným dnem.

Zdroje: www.denik.cz, www.eurozpravy.cz, www.prozeny.cz