Posilující spánek, po kterém se vzbudíte odpočatí a plní sil? Komfortní, pohodlná postel, které nabídne tělu tu správnou oporu je jednoznačně jedna z nejdůležitějších podmínek pro jeho dosažení. Pokud bude vaší ložnici vévodit kontinentální postel, bude každá noc plná skvělého odpočinku.

Kontinentální nebo klasická?

Kontinentální, hotelové či americké postele se od klasických lůžek liší nejen na pohled, odlišná je i jejich konstrukce. Základnu postele tvoří spodní rám, ve většině případů vyrobený ze dřeva, někdy i z kovu. Uvnitř tohoto rámu se nachází pružinová konstrukce, která nahrazuje obvyklé lamelové rošty. Právě tento konstrukční prvek dal postelím jejich označení - boxspring („box“ (bedna) a „spring“ (pružina), tedy box s pružinami). Na podkladu s pružinovou kostrou je uložená matrace, která bývá nejčastěji pěnová či rovněž pružinová. Díky systému dvojího odpružení jsou kontinentální postele tak oblíbené, souhrnné zatížení rozkládají rovnoměrně po povrchu celé matrace. Úplně navrch se obvykle dává ještě tzv. topper. Jedná se o několik centimetrů silnou vrchní matraci. Ta ještě zvyšuje celkové odpružení a měkkost povrchu, navíc překrývá mezeru mezi dvěma matracemi u dvoulůžkových postelí. Umožňuje snadnější údržbu postele, má snímatelný potah, který se dá samostatně vyčistit.

  • Tento typ lůžek je velmi oblíbený po celém světě a objevují se nejrůznější názvy a označení. Americká postel typu boxspring má několik pružinových vrstev spojených do jednoho celku, pravé americké postele nemají úložný prostor. Kontinentální postele mají hlavní matraci nezávislou, volně vloženou na rám. Je zajištěná proti posunutí například pomocí zipů, ale s matrací lze manipulovat, otáčet ji a větrat.

Vysoká a elegantní

Pružinový rám a vyšší horní matrace také udávají celkovou výšku postele, která se pohybuje minimálně 60 cm nad zemí, v některých případech i více. Kontinentální postel je tedy již na první pohled vyšší než klasická, což vyhovuje zvláště osobám, kterým se z nízké postele špatně vstává. Postel působí mohutně a stabilně i díky masivnímu čelu, které bývá rozmanitě tvarované, prošívané či zdobené nápaditým čalouněním. Potahové látky se vyrábějí v celé řadě barevných kombinací a umožňují tak z postele vytvářet zajímavý designový prvek. Látkou je potažený i samotný rám postele. Právě vyšší nároky na údržbu čalounění mohou být nevýhodou tohoto typu lůžek. Doporučuje se postel pravidelně vysávat a čalounění v rozumných časových intervalech čistit. V některých případech je potah postele snímatelný, lze ho sundat a vyprat. Péči o samotnou matraci usnadní chránič, který zabraňuje znečištění. Pozor dejte na záměnu kontinentální postele s obyčejným čalouněným lůžkem, které je sice vysoké, ale volný prostor není vyplněn pružinovou konstrukcí.

Postel na míru

Postel si můžete nechat upravit podle individuálních potřeb, nejpropracovanější kousky jsou navrhované na míru konkrétnímu zákazníkovi a vyráběné ručně. Je možné si vybrat vzhled čela postele, uzpůsobit čalounění a další parametry. S nákladností použitých materiálů se zvedá i cena. Jednoduchá kontinentální postel se dá pořídit za dvacet tisíc, za luxusnější kousek zaplatíte klidně desetkrát tolik.

Vysoký počet pružin kontinentální postele zajišťuje, že dokáže dokonale reagovat na zatížení v jednotlivých částech. Přesto nepodceňujte výběr matrace, důležitá je její výška a tuhost matrace, tak aby poskytovala ideální oporu pro tělo. Na přání zákazníka se dodávají i kontinentální postele s úložným prostorem. Takové uspořádání je praktické, pokud se potýkáte s nedostatkem místa v bytě a nutně potřebujete věci někam uložit. Do určité míry to však narušuje dostatečné odvětrání lůžka, které je důležité pro udržení zdravého prostředí. V tom případě se snažte matrace alespoň pravidelně otáčet a větrat.