Zdroje: living.iprima.cz, zpravy.aktualne.cz
Jak si poradit s pořádkem v lednici?
Schovat všechny potraviny do ledničky je snadné a v chladu přece také déle vydrží. Jenže ne všechny potraviny si v lednici uchovají své kvality, nebo ještě hůř - začnou plesnivět kvůli vyšší vlhkosti. V takovém případě rozhodně nejde o ušlechtilé plísně na sýrech, ale zdravotní nebezpečí, které proudem vody nesmyjete.
Královny pořádku vědí, co kam umístit a co rozhodně do ledničky nepatří. O své tipy a zkušenosti se podělila Lucie v tomto krátkém videu.
Do lednice nepatří spousta potravin
I když mají mnohé lednice samostatnou sekci určenou pro zeleninu a ovoce, ne všechny tyto plody do ledničky patří.
Především v našich končinách není nutné chladit ovoce. Raději najděte chladnější místo v bytě, kam můžete bez problému umístit tác nebo koš s ovocem i zeleninou. Do lednice v žádném případě nepatří citrusy, brambory nebo cibule. Z veškerých plodin právě tyto ztrácejí nejvíc na kvalitě. Zelenina a ovoce, které se rozhodnete uskladnit v lednici, patří nejčastěji do nejspodnější části.
Moderní lednice se mohou ve svém uspořádání mírně lišit, proto zjistěte při nákupu, které sekce jsou určené k uskladnění konkrétních potravin. Mohou mít totiž nejen police, ale také různé zásuvky a šuplíky na sýry, uzeniny či jiné.
Potraviny byste měli do lednice dávat vždy uzavřené v krabičce, aby se z pokrmu zbytečně neodpařovala voda. To nesvědčí potravinám, ale ani lednici, která musí více chladit. S vyšší vzdušnou vlhkostí se můžete také začít potýkat s častějším plesnivěním potravin.
Napřed do špajzu, pak až do lednice
Dalším nešvarem a zbytečným plýtváním je uskladňování konzerv či neotevřených sterilizovaných potravin. Ty mohou určitě přečkat i parné léto v policích skříňky nebo špajzu. Do lednice je dejte až po otevření. Abyste prodloužili trvanlivost obsahu otevřených konzerv či zavařovacích sklenic, používejte k vyjmutí potraviny vždy čisté příbory a nesahejte na potraviny rukama.
Otevřené konzervy a zavařovací sklenice patří do dvířek ledničky, společně s otevřenými džusy, mlékem či dresingy. I ty totiž zvládnou po nějakou dobu uskladnění mimo lednici, dokud jste je ještě neotevřeli. Platí to i pro majonézy, které už dávno nejsou vyrobené z čerstvých vajec, proto není nutné nakládat s nimi jinak.
Do lednice také nepatří pečivo, sušenky nebo různé krekry a smažené brambůrky. Všechny tyto jinak suché potraviny natáhnou vzdušnou vlhkost a jsou vyloženě nedobré. U pečiva je proto vhodnější zmražení. Otevřené křupky a podobné pochutiny ztrácejí na kvalitě, i když jsou uloženy v suchu, nicméně je rozhodně lepší sáček uzavřít a uskladnit ve špajzu.