Pokud máte doma některé kusy kuchyňského nádobí z litiny, můžou vám sloužit po celý život. Ovšem pouze za podmínek, pokud víte, jak s nimi zacházet. Existují totiž potraviny, které byste na něm rozhodně připravovat neměli.

Jak se správně postarat o litinovou pánev? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu PolisBBQ:

Zdroj: Youtube

Kyselé potraviny

Litina a kyselost prostě nejdou dohromady! Kyselé potraviny totiž odstraňují z litiny kovy, které se následně dostávají do připravovaného pokrmu. Není tedy v ohrožení jen kvalita litinového povrchu, ale především vaše zdraví. Pro tyto případy je vždy lepší použít nádobí z nerezového materiálu. Utrpí i výsledná chuť připravovaného pokrmu. Jakmile například necháte kyselou omáčku vařit příliš dlouho na litinové pánvi, bude mít „kovovou“ chuť nebo nasákne aroma, které později ovlivní vůni dalšího připravovaného jídla.

Ryby

Podobný problém nastává i u ryb. Jejich specifická vůně se může později objevit u dalších pokrmů. Stejně tak je častou potíží i připékající se kůže. Raději ryby připravujte v nádobí z dokonale nepřilnavých materiálů, dosáhnete tak určitě mnohem lepších výsledků. Bez problémů však na litině můžete připravovat steaky z tuňáka. Naopak losos nebo treska zanechají na vašem nádobí pěknou spoušť.

Vajíčka

Na litinové pánvi také nikdy nepřipravujte vajíčka. Nikdy se nebudou smažit rovnoměrně a hlavně strávíte poměrně dost času seškrabováním připálených zbytků.

Kořeněná jídla

Jak již bylo zmíněno, litina má tendence nasávat silné vůně. Na litinovém nádobí proto nepřipravujte pokrmy, v nichž je velký podíl česneku, kmínu, kari, kurkumy či zázvoru. Podobně je na tom i červená paprika nebo skořice.

Tip

V nádobí z litiny nepřipravujte pokrmy nikdy zbytečně dlouho. Nejenže tím budete šetřit jeho ochrannou vrstvu, ale zároveň jídlo nevysušíte. Litina totiž drží dlouho teplo, a to i po sundání z plotýnky.

Jak litinu správně čistit

Jakmile jídlo z nádobí vyjmete, nechte ho řádně vychladnout a co nejdříve ho umyjte horkou vodou s malým množstvím prostředku na mytí nádobí. Nechte ho uschnout, nebo ho dokonale vysušte utěrkou a na závěr potřete jeho vnitřní vrstvu trochou jedlého rostlinného oleje.

Související články

Zdroje: www.southernliving.com, www.jimeto.cz, www.epicurious.com