V mikrovlnce dochází k mnohem rychlejšímu prohřátí pokrmu z důvodu elektromagnetického záření, které proniká dovnitř jídla. Oproti klasickému ohřevu, jenž prohřívá jídlo pouze zvenčí, je tak efektivnější a časově úspornější volbou. Abyste však mohli mikrovlnnou troubu využívat po co nejdelší dobu, měli byste o ní správně dbát a pečovat. Vyvarujte se proto obvyklým chybám, které životnost mikrovlnky výrazně zkracují.

Jaké věci a potraviny byste nikdy neměli dát do mikrovlnné trouby, můžete zjistit ve videu na YouTube, na kanálu WatchMojo.com:

Zdroj: Youtube

Málo časté čištění

Jídla a nápoje ohřívané v mikrovlnce velmi často způsobují její zašpinění, a proto je zapotřebí vnitřek mikrovlnné trouby pečlivě a pravidelně čistit. Nejenže zaschlá mastnota a špína narušují výkon mikrovlnky, ale také se v nich mohou začít šířit nežádoucí bakterie. Alespoň jednou týdně ji tedy očistěte teplou mýdlovou vodou a osušte do sucha utěrkou.

Umístění přímo u zdi

Další velmi častou chybou bývá nesprávné umístění mikrovlnky. Máte ji postavenou na kuchyňské lince přímo u zdi nebo se dokonce nachází ve skřínce? Zadní a boční strany mikrovlnné trouby vyžadují alespoň 10 cm volného místa, aby se spotřebič při používání nepřehříval. Z ventilů totiž proudí teplo, které se musí dostat pryč.

Pokládání na vrch předměty

Stejně jako prostor mezi bočními a zadní stranou mikrovlnné trouby, tak i horní strana by měla být zcela volná. To znamená, že jakékoliv pokládání předmětů může při používání mikrovlnky způsobit vážné problémy související i s kratší dobou životností. Pokud je ovšem nemůžete nikam jinam přemístit, alespoň při ohřívání jídla v mikrovlnce je z vrchu spotřebiče odstraňte.

Zapnutí bez ničeho

V neposlední řadě si dejte pozor rovněž na zapnutí mikrovlnky, když v ní momentálně nic není. Vzniklé mikrovlny nebudou moct do ničeho proniknout, a proto se vrátí zpět, kvůli čemuž může začít v mikrovlnce hořet. Proto je velmi důležité, abyste mikrovlnnou troubu nikdy nenechali ani doběhnout zbývající čas, když z ní pokrm vyndáte o něco dříve z důvodu dostatečného prohřátí.

Ohřívání nevhodných potravin a nádob

Nejspíš už jste slyšeli, že papírové sáčky, nepřizpůsobený plast, hliníkové fólie, pozlacené nádobí či kovové předměty do mikrovlnné trouby zkrátka nepatří. Hrozí totiž vznik požáru, poškození spotřebiče odraženými mikrovlnami nebo roztavené nádoby, které jen ztěží dostanete z mikrovlnky pryč. Pozor si dejte také na některé potraviny jako jsou brambory, hroznové víno, vajíčka anebo párek v rohlíku, které mikrovlnnou troubu snadno poničí.

Související články

Zdroje: angsarap.net, today.com, datart.cz