Zdroje: veselebydleni.cz, prosvet.cz

Proč se okna v zimě rosí?

Kondenzace je jev běžný a můžete mu částečně předejít tak jako například v autě. Pokud se vám zamlží čelní sklo, pustíte na něj větrák nebo auto spustí automaticky zahřívání čelního skla, čímž znemožní vzniku vhodných podmínek pro kondenzaci.

Stejně to funguje i u rosení oken. Můžete se pokusit ovlivnit různou teplotu materiálů přiměřeným vytápěním či vlhkost vzduchu větráním, odstranění květin z blízkosti oken či sušení prádla jinde než v těchto pokojích. Vzdušná vlhkost by se měla ideálně pohybovat okolo 40 až 50 %, teplota v pokoji zhruba okolo 21 °C.

Co ještě ovlivňuje rosení oken?

Mlžení či rosení oken ovlivňuje ale i řada dalších věcí, jako je samotné osazení oken bez zateplení, zakrytí topného tělesa v místnosti, závěsy i žaluzie, které vytvářejí jiné hůře větratelné podmínky. Máte-li problémy se vzdušnou vlhkostí, můžete také použít jednoduché pohlcovače vlhkosti, které fungují na bázi různých materiálů, které na sebe vážou vodu.

Proč je rosení oken problém?

Rosení oken nepodceňujte. I když nejde na první pohled o nic víc než pár kapek na skle, uvnitř v bytě může tato vlhkost napáchat velké škody. Řeč je nejen o výskytu plísní, které jsou i zdravotním nebezpečím, ale také degradaci materiálů, poničení nábytku i bytového textilu.

Pěna na holení pomůže zabránit rosení oken

Rosení a mlžení může částečně eliminovat také používání přípravků, které brání mlžení. Mezi takové patří spreje na okna a zrcadla, ale také obyčejná pěna na holení. Její použití je jednoduché a efektivní.

Podívejte, co ještě se dá s pěnou na holení a jinými běžnými domácí prostředky udělat:

Zdroj: Youtube

Malé množství pěny rozetřete na sklo, nechejte asi čtvrt hodiny působit a setřete. Nutno dodat, že i když pěna vytvoří na skle mikrovrstvu, která bude odpuzovat vodu a zabrání tím srážení, je to řešení jen částečné. Nejde o způsob, který by problém zcela vyřešil. Voda se bude srážet na jakémkoli chladném povrchu, tedy i na zdech a podobně.

Související články