Dýňová semínka nikdy nevyhazujte, byla by to věčná škoda! Jedná se totiž nejen o tuze zdravou pochoutku, ale můžete je využít i jako osivo v příštím roce. Dýňová semínka mají dokonce velmi dlouhou historii. Už před více než 7500 lety byla velmi oblíbená v Mexiku a v mnoha kulturách se využívala jako lidový lék.

Proč jsou dýňová semínka tak prospěšná

Semínka mají podle vědců skvělý nutriční profil, který je velmi užitečný pro lidský organismus. Obsahují totiž velké množství antioxidantů a mají antibakteriální a antimykotické účinky. Zároveň jsou bohatým zdrojem bílkovin, polynenasycené omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny, vitamínů A, D, B1, B2, B6 a minerálů jako například vápník, selen, draslík, měď, fosfor, hořčík, mangan a železo.

Se kterými nesnázemi pomohou

Díky svému pestrému složení významných látek, semínka snižují rizikové faktory chronických onemocnění, a to včetně rakoviny prsu a prostaty. Také pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu. Některé druhy dýňových semen se podílejí na lepší regulaci inzulínu v těle a chrání tak ledviny před nežádoucími důsledky diabetu. ´

Velice dobře fungují i proti zánětům močových cest. V semenech najdete i přírodní hormonálně účinné látky, které podstatně zpomalují proces stárnutí a degenerativní procesy. Působí pozitivně také na kvalitu vlasů a nehtů, což ocení především ženy. A díky obsaženému zinku, který je nejen v jádru, ale hlavně v tenké blance pod slupkou, je chráněn i imunitní systém.

Nejprve semínka očistěte

Rukama odstraňte ze semínek veškerou dužinu a pak je dejte do misky s vodou, kde byste je měli pečlivě proprat, aby zůstala naprosto čistá. Pak semínka přeceďte přes cedník a volně je rozložte na čistou utěrku, kde by měla oschnout. Následně je rozložte na plech či tác předem vystlaný pečícím papírem a uložte je na suché a dostatečně větrané místo. Druhý den semínka načechrejte, aby se odlepila od papíru a obraťte je, aby vysychala rovnoměrně z obou stran. Pokud v této fázi narazíte na prázdná semínka, vyberte je.

Jak dlouho sušit?

Pokud budete semínka sušit ke konzumaci, není nutné je dokonale usušit. V případě, že si je budete chtít uchovat jako osivo, sušte je minimálně dva týdny a pak je skladujte na suchém místě, nejlépe v papírovém sáčku.

Jako zdravá potravina

Nejenže jsou semínka skvělou pochutinou, ale nejsou kalorická, a tak si s nimi můžete zdravě zamlsat, aniž byste přibrali. Můžete je konzumovat jen tak sušená, nebo si je nasucho opražit. Kromě toho jsou skvělým doplňkem mnoha jídel. Bezvadně se hodí do polévek, na posypání dezertů a moučníků a perfektní jsou i do zeleninových salátů.

Osivo na další sezónu

Vždy si na zahradě vytipujte tu nejzdravější a nejstatnější dýni, která nemá žádné strupy a po celou dobu se dobře vyvíjela. Než ji budete sklízet, můžete si ji i nějak označit. Ihned po sklizni ji zpracujte a vyjměte semínka, dokud jsou naprosto čerstvá, a pak je zpracujte již zmíněným způsobem. Na jaře si z nich budete moci předpěstovat nové sazenice.

Zdroje: healthline.com, www.makova-panenka.cz, www.zena.aktualne.cz, www.ochutnejorech.cz