Zdroje: www.rodicka.cz, www.idnes.cz
Co s loňskými jablky?
Máte-li jablíčka dobře uskladněná, pak mohou ještě teď vypadat k světu, ale záleží to i na druhu. Jablka na konci zimy mohou být všelijaká, zatímco některá můžete s chutí jíst jen tak, jiné kousky už jsou na tom o poznání hůř. Co s nimi? Možností je tolik, že nebudete vědět, kde začít.
Starší jablíčka se hodí do moučníků
Jablka můžete zpracovat na povidla. Je to sice méně obvyklý způsob a nutno dodat, že jablečná povidla nejsou nijak speciální chuťovkou, ale do buchet a na koláče jsou skvělá. Nemusíte přidávat žádný cukr ani nic speciálního. Pokud toužíte po vůni a vypíchnutí chutí, skořice, hřebíček nebo troška rumu jsou na vaší straně.
Máte místo v mrazáku? Nastrouhejte si jablíčka a zamrazte na později. Jablka použitelná na pozdější pečení také můžete zavařit. Jak na to? Poradí vám následující video:
Jablka sušená nebo tekutá?
Nemáte-li touhu péct a raději vyhledáváte pochoutky bez cukru a mouky, nechejte jablíčka prostě usušit. Křížaly jsou skvělým produktem, na který můžete spotřebovat jakákoli, i horší a svrasklá jablka či jiné ovoce. Rozhodněte se jen, zda ponecháte slupku a na jak velké kousky dužinu nakrájíte. Čím tenší, tím rychleji uschnou.
Zcela odlišnou, avšak neméně zajímavou možností je použití ovoce na domácí pálenku. Pokud máte dost ovoce, můžete tímto úkolem pověřit palírnu. Podívejte se na nabídky palíren ve vašem okolí, některé nabízejí i možnost kompletního zpracování vašeho ovoce. Nicméně minimálně musíte mít alespoň 15 kg ovoce ke zpracování, které vám palírna vrátí v tekuté formě za dva až tři měsíce.