Zdroje: prima-receptar.cz, www.youtube.com

Pěstování pro začátečníky i pokročilé

Patříte mezi zapálené začátečníky a toužíte mít také květinovou džungli? Začněte nenáročnými nezmary, u kterých přešlap nebo dva nezpůsobí žádnou katastrofu. Péče o mnohé rostliny spočívá jen v dobrém načasování. Obecně je největším zabijákem pokojových rostlin voda. Přílišná zálivka a neodtékající voda z květináče nebo dokonce několik centimetrů vody v krytce pěstební nádoby nejsou úložištěm životadárné vody, ale rybníkem, ve kterém se každá kytka utopí.

Jinou kategorií jsou rosliny, které lze pěstovat i hydroponicky. V tom případě je možné nabídnout jim pouze vodu a nic než láhev nebo sklenici, kde můžete také nerušeně pozorovat růst kořenového systému a zdravý vývoj květiny. Pro mnohé může být překvapením, že spousta druhů vesele bují jen v čisté vodě, ale přelité stejné květiny v květináči rychle uhynou.

Nesmrtelný potos

Mezi první pokusné rostliny, které lze pěstovat klasicky v zemině nebo hydroponicky ve sklenici s vodou patří nenáročný potos. Krom naprosté tmy a zimy roste potos výborně všude. Je to rostlina, jež vás potěší právě dlouhými přírůstky, které jsou typické především pro hydroponické pěstování. Rostlina totiž nepodráží a trs nevzniká. Je to jen dlouhý jeden šlahoun.

Podobně se chová řada dalších rostlin. Vytahují se, mohou slábnout, shodit část listí a nové přírůstky nejsou bohaté natolik, aby vrátili květině pěkný tvar. Navíc když si potos prohlédnete, málokdy se tyto šlahouny rozrůstají do více větviček. Chcete-li bohatý porost, rostlinu zkraťte, nařízkujte a sesaďte k sobě. Stejně jako „Plant Lady Prague“.

Zdroj: Youtube

Vyčouhlé pokojovky zkroťte

Nebojte se rostlinu ostříhat. Prohlédněte si šlahouny a hned uvidíte, kde jsou očka, ze kterých pak vždy vzrůstají lístky. Rostlině nechejte alespoň jedno nebo dvě očka s listy a ze zbytku šlahounu nastříhejte řízky. Obvykle stačí jen krátká část šlahounu s jedním listem. Takový řízek můžete nechat zakořenit ve vodě, anebo přímo zasadit.

Řízky jedné rostliny nechejte zakořenit společně ve sklenici a raději je nekombinujte s jinými řízky. Některé rostliny vylučují látky, které působí pozitivně na růst jen té konkrétní rostliny. Jiným druhům mohou tak dokonce bránit v kořenění a růstu. Kořenící pokojovka potřebuje dobré světelné podmínky a vodu, která je čistá a bez zahnívajících částí rostlin.

Související články