Klasický zubní kartáček by se měl měnit v období, kdy jeho štětiny ztrácejí na kvalitě. Ovšem tento typ kartáčku nemusíte používat jen na hygienu zubů, může mít i široké uplatnění v domácnosti. Stačí ho jen prakticky využít.

Jak často měnit zubní kartáček

Pravidelná výměna zubního kartáčku je velmi důležitá. Dentisté doporučují měnit kartáček každé 3 až 4 měsíce, protože se časem opotřebovává a jeho účinnost klesá. Starý kartáček také uchovává bakterie a zbytky zubního plaku, což může zvýšit riziko zubního onemocnění a infekcí. Navíc opotřebované štětinky nečistí zuby efektivně a způsobují poškození skloviny. Měnit kartáček je důležité i po nemoci, jako je chřipka nebo nachlazení, abyste se vyhnuli opětovné infekci.

Ptáte se jak? Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Zlepšovák na špinavé spáry

Starý zubní kartáček nemusíte vyhazovat do koše, můžete s ním například vyčistit zašlé spáry mezi dlaždicemi. Jednou za čas je však potřeba je opravdu vydrhnout, poměrně rychle totiž žloutnou a nevypadá to dobře.

Nejprve si připravte vrut, který si postavte do středu hlavice se štětinami a pomocí kladívka si s ním naťukněte dírku, do které jej zavrtejte křížovým šroubovákem. Rukojeť kartáčku poté odstraňte štípačkami.

Zůstane vám tak čisticí hlavice, kterou lze vyčnívající ostrou částí šroubu vložit do akumulátorového vrtacího šroubováku a můžete přistoupit k účinnému čištění. Budete potřebovat jen trochu vody, náležitého saponátu a chuť do práce, která vám bude trvat minimum času a výsledek bude nad vaše očekávání. Pokud neradi používáte chemické prostředky, zkuste jedlou sodu či bílý ocet.

Snadné čištění špatně nedostupných míst

Starý zubní kartáček jistě účinně využijete i na čištění míst, kam se člověk běžnými způsoby nedostane. Usnadněte si proto život na maximum! Díky malé hlavici kartáčku se snadno dostanete i do těch nejmenších zákoutí.

Kultivace elektroniky

Díky kartáčku na zuby si velice usnadníte i čištění každé elektroniky. Perfektně se s ním dostanete například mezi tlačítka klávesnice u počítače, notebooku, mobilu i dálkového ovladače od televize. Mezery jsou tak malé, že se tam obyčejná prachovka běžně nedostane. Pracujte však vždy opatrně a jemně.

Čištění rukou a nehtů

Nepotřebný kartáček na zuby vám velice dobře poslouží i k odstranění zažrané špíny na rukách, a hlavně pod nehty. Stačí nanést na zubní kartáček trochu tekutého mýdla, které lze posílit sodou, kyselinou citronovou či octem a ruce budete mít jak z alabastru. A jako bonus vás čekají krásně lesklé nehty.

Barvení vlasů a úprava řas i obočí

Máte šedivé vlasy a nestíháte si skočit ke kadeřníkovi? Zkuste si protentokrát poradit sami. Barvu si snadno kartáčkem nanesete nejen na odrosty, ale i na šedivé vlasy v celé délce. Zubní kartáček také můžete použít na úpravu obočí a rozčesání řas.

Jemný kartáček vás oblaží masáží

Pokud se nejedná o kartáček s tvrdými štětinami, můžete jej využít k masáži hlavy, obličeje, rtů či brady a dekoltu. Přidat lze i peeling, vaše pokožka pak bude svěží a omlazená.

Zdroje: www.purity.techexpertolux.com, www.prozeny.cz, www.hobby.instory.cz