Zkuste být kreativní a originální a zužitkujte staré ručníky na něco nového. Pokud už jste některé ručníky vyřadili z provozu a nechcete se s nimi utírat, nemusí skončit hned ve sběrném boxu na textil či v popelci. Mohou se vám ještě hodit, když je budete recyklovat zajímavým způsobem.

Lze z nich vyrobit hračky pro malé děti nebo zvířecí mazlíčky, praktický kapsář, obklad na oči, kuchyňskou chňapku, mycí žínku či malé hadříky na úklid nebo novou násadu na mop. Můžete je zužitkovat praktickým způsobem. Máme pro vás tip na měkký a hravý kobereček. Jeho výroba je rychlá a jednoduchá.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Vyrobte si měkký kobereček či předložku

Připravte si staré ručníky a odstřihněte z nich zašité krajní lemy. Je na vás, jestli budou v jednom barevném odstínu, anebo bude mít každý jinou barvu. Záleží na vás a na prostoru, kde budete kobereček pod nohy využívat. Vždy je lepší, když bude ladit s okolím a tvořit tak harmonizovaný doplněk.

Začněte základními pruhy

Na každém z ručníků si naznačte po celé šíři 10 cm pruhy a nastříhejte je. Nakreslete si na každém podélnou střední osu, naneste na ni roztavenou náplň z tavné pistole a přilepte tam podélné okraje.

Pokračujte obdélníky a ruličkami

Takto začištěné pruhy rozstříhejte na zhruba 10 cm vysoké obdélníky. Z každého kusu vytvořte těsné a stejně veliké ruličky, jejichž vrchní kraj lehce zahněte a opět začistěte pomocí tavné pistole.

Na řadě je základna

Z jednoho ručníku si ustříhněte jeden větší obdélník, nemusí mít přesný rozměr. Odvíjí se to od toho, kde a k jakému účelu budete hotový výrobek používat. Nejprve začistěte známým způsobem všechny čtyři okraje a pak na něj postupně nalepte roztaveným silikonem jednu ruličku po druhé.

Tvořte a fantazírujte

V případě, že máte ruličky ve více odstínech, můžete si vytvářet mozaiky dle své fantazie. Dokonce je možné vyskládat si na novém koberečku i různé vzory a obrazce. Jakmile dolepíte poslední froté váleček, máte hotovo. Stejně tak můžete z pruhů uplést třeba copánky, které nalepíte na podkladovou základnu stejně jako roličky. Dokonce můžete jeden dlouhý a silný copan smotat do spirály a vyrobit si předložku kulatého tvaru.

Kde lze kobereček využít

Pak už stačí jen zateplit zvolený prostor. Vlastnoručně vyrobený froté kobereček se hodí nejen do koupelny k vaně, ale i na toaletu nebo do pokoje pod stolek. Klidně jej můžete použít i jako sedák na židle nebo ochranu pod kolena, když doma uklízíte, anebo plejete na zahradě. Možností je přehršel.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.jaktak.cz, www.m.magazinplus.cz