Ceny za energie rapidně stouply. Proto si každé „otočení kohoutkem“ u plynového či elektrického topení každý z nás dvakrát rozmyslí. Sedět doma ve svetru (či svetrech) se ale nedá. Proto spousta lidí hledá jiné tepelné zdroje, které by vytvořily levnější teplo. Ve hře jsou obyčejná kamna nebo krb. Palivo se dá navíc sehnat zadarmo v lese.

Hrabanku si neodnášejte

Podobně na tom byli naši předkové, kteří chodili do lesa s nůší na zádech, aby si nasbírali nějaké „topivo“. Dřív se zatápělo ledasčíms – šiškami, klestím, nebo hrabankou – což je vrstva popadaného listí a jehličí, která bývá součástí lesní půdy.

Dneska se už poměry trochu změnily. Některé z někdejších „levných alternativ" topiva se už z lesa vynášet nesmí. Co konkrétně? Jde hlavně o hrabanku. Na první pohled může vypadat popadané jehličí jako odpad, který nikomu chybět nebude. Ale pro les má vysloužilé jehličí velký význam. Je totiž zdrojem živin v půdě, které pak slouží k růstu nových stromů, rostlin a hub. Proto hrabanku určitě nechte být na svém místě. Místo toho si můžete nasbírat lesní klestí, které je povolené. Jak ho poznáte?

Rozdíl mezi klestím a dřevem

Obojí je ze stromu, ale jedno je povolené si nosit z lesa zadarmo. Jak tedy poznáte klestí? Jde o spadlé větve, které mají průměr méně než 7 centimetrů (bez kůry) a délku do 2 metrů. Ale i tady je „háček“ – klestí musí být v lese „pohozené“! Pokud při své procházce přírodou narazíte na haldu narovnaného klestí, může jít o klestí na prodej, které lesní správa poskytuje teplárnám či spalovnám jako topivo. Od takového klestí dejte ruce pryč!

Jaké dřevo je nejvýhřevnější

Při sběru klestí sáhněte spíše po sušších kouscích. Vlhké dřevo může obsahovat až 75 % vlhkosti, která se žárem odpařuje. Pára vytváří dým a dehet, který se usazuje v kouřovodech a může ve finále způsobit i ucpání komína. Aby vám to v kamnech dobře hořelo, používejte vhodné druhy dřeva.

Měkké dřevo (jako například borovice, modřín, smrk, kaštan, bříza) je ideální na podpal. Na vytápění není moc vhodné, protože rychle hoří a létá z něj drobný popílek. Lepší volbou je tvrdší dřevo ( dub, buk, jasan, habr), které má stabilnější plamen a produkuje žhavé uhlíky. Právě ty se stávají trvalejším zdrojem tepla.

Zdroje: www.dumazahrada.cz, www.ceskatelevize.cz

Související články