Sklidili a nasušili jste si nádherné voňavé květy levandule? Dobře jste udělali. Co všechno s touto krásnou rostlinkou můžete dělat? Poradíme vám pět nejlepších tipů, jak zužitkovat levanduli.

Vše začíná tím, že ostříháte delší stonky s květy, svážete je provázkem do pugétů a budete je sušit zavěšené na suchém místě. Na tomto místě musí proudit čerstvý vzduch a nesmí pražit slunce. Poté, až levanduli usušíte, můžete ji dát zpět do vázy, pověsit do bytu nebo z ní udělat drobné dekorace. Skvělá je i do šatníku, který provoní. To ale není vše, levandule se dá používat i v kuchyni, kosmetice a k léčebným účelům!

Křehké sušenky

V případě, že milujete máslové pečivo, určitě vyzkoušejte následující recept s levandulovou vůní.

Připravte si:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 160 g rozpuštěného másla
  • 80 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • špetku skořice
  • špetku soli
  • lžičku drcených levandulových květů

Postup:

Přísady zapracujte do těsta, důkladně rozválejte a vykrájejte z něj kolečka. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete bílkem. Troubu si rozehřejte na 175 °C a pečte dozlatova.

Léčivý čaj

Levandulový čaj na nachlazení, při potížích dýchacích cest, zánětech dutin, chřipce či angíně si můžete připravit tak, že přidáte heřmánek, mátu nebo plátek citrónu a zalijete společně s květy levandule horkou vodou. Necháte deset minut louhovat a můžete popíjet. Levandulový čaj je skvělý i při bolestech hlavy, nespavosti, depresích či pocitech napětí. Denně si však nedopřávejte více než jeden šálek. Těhotné ženy by levandulový čaj neměly pít vůbec.

Levandulový olej

Levandulový olej ke kuchyňským účelům si připravíte tak, že dáte do lahvičky panenský olivový olej, přidáte stonek byliny a dobře uzavřete. Používat můžete za dva týdny a to třeba do čerstvých zeleninových salátů, na grilované maso nebo do těstovin.

Lihová levandulová tinktura

Do skleničky s konzumním lihem přidejte čerstvé květy levandule, uzavřete zátkou a nechte dva týdny louhovat. Tinkturu sceďte přes bílé plátno do lahvičky z tmavého skla a zavřete. Hodit se vám bude při revmatických potížích, zánětech nebo na menší oděrky či na štípance od hmyzu.

Voňavá levandulová sůl

Chcete-li mít voňavé jídlo, připravte si levandulovou sůl. Stačí, když sušené květy levandule promícháte s hrubozrnnou solí. Skvělá je na steaky i grilovanou zeleninu.

Zdroj: www.blesk.cz, www.abecedazahrady.cz, www.novinky.cz