Zdroje: www.zahradaapriroda.cz, ceskykutil.cz

Jak osázet na jaře hrob?

Inspirujte se různými jarními kombinacemi v tomto krátkém videopříspěvku z kanálu DIY by Kreativní Techniky. Kombinace květin i jednoduchých dekorativních prvků je velmi vkusná a bez problému takové krásné truhlíky umístíte i na místo piety.

Zdroj: Youtube

Výběr rostlin na hrob

Z čeho vybírat? Nejen na jaře, ale po celý rok je třeba volit rostliny především podle podmínek. V případě hrobů máte možnost zasadit rostliny do lemu náhrobku nebo do květináče. Především se upřednostňují poměrně mělké a široké mísy s podmiskou. Na kvalitní zemině nešetřete, rostliny budou muset vydržet i bez neustálé kontroly.

Dalším důležitým kritériem i během chladnějších měsíců je oslunění. Vyberte rostliny vhodné do stínu nebo na přímé slunce podle konkrétních podmínek.

Volba mezi letničkami je také zcela individuální a obé má své výhody, nicméně na jaře se budeme orientovat především podle toho, zda rostliny kvetou. Využijte krásných prvních květů sezony - i hřbitovy si zaslouží barvy jara.

Které květiny potěší na jaře?

Na jaře si můžete místo osadit například hyacinty, narcisy, tulipány či modřenci. Tyto typicky jarní květiny netřeba představovat, ale přece jen je dobré zapátrat, zda nenajdete zajímavé trpasličí varianty. Vzrůstem maličké tulipány jsou velmi krásné, a přitom je vítr na nechráněném stanovišti nepoláme. Dalšími vhodnými rostlinami jsou jistě macešky a další violky, ladoňky, ladoničky i méně známé, ale nádherné puškinie.

Brzy na jaře kvetou také barvínky, které zvládají víceméně jakékoli oslunění, můžete si vybrat z velikého množství barev. Některé druhy jsou také vzpřímenější než typicky poléhavé a mohou mít i krásně panašované lístky. V dubnu a květnu kvetou také jemné pomněnkovce, které jsou nenáročné na vláhu a slunce i stín jim vyhovují.

Bohatě kvetoucím iberkám vyhovuje sucho a slunce. Máte-li hrob nechráněný, tato nízká bíle kvetoucí rostlinka potěší právě během dubna a května, kdy kvete. Nezapomeňte propátrat i různé varianty, například „Pink Ice“ má jen mírně růžovo fialkové středy květů, ale vypadá prostě skvostně.

Dobrou volbou jsou také bergénie, které zdobí velikými listy a kvetou až do června. Slunce ani stín jim nevadí, nicméně díky svému vzrůstu se hodí spíš na velké hrobky nebo v méně kusech.

Stejné sušší a velmi osluněné podmínky vyhovují také plamenkám. Jsou to rostliny často nizoučké a jemné. Barvy květů jsou nejčastěji bílé, růžové až fialové.

Pokud vám vyhovuje jemnější osázení jako v pohádce z mechu a kapradí, pak by se vám mohl líbit lomikámen, který možná znáte pod názvem Saxifraga. Mechové bochánky kvetou od dubna do května bílými, růžovími, ale také temně rudými kvítečky jako například „Alpino Deep Rose“.

Související články