Struhadlo je základní výbavou každé kuchyně, ale zpravidla nevyužíváme všechny jeho možnosti. Nejvíce se používá ke strouhání zeleniny a ovoce, ale s chutí jej upotřebí i milovníci sýrů. Chcete znát veškeré možnosti jeho využití a také to, jak správně a efektivně využít i jeho čtvrtou stranu?

Jak používat čtyři strany struhadla? Podívejte se v tomto YouTube videu kanálu Rachlel Hamilton:

Zdroj: Youtube

Čtverhranné struhadlo je klasika

V současné době moderní techniky a všech možných vychytávek je možné, že kromě klasiky, kterou je čtverhranné struhadlo, máte i speciální upravené pomůcky, s nimiž se strouhají konkrétní suroviny. Takovým případem je například struhadlo na parmazán. Některé vytvářejí hoblinky, jiné plátky, a dokonce i spirálky. Ovšem čtverhranné struhadlo toho zvládne více, a to v jednom. Ovšem ne každý ví, jak všechny strany správně použít.

Tři strany jsou známé

Každá strana struhadla má odlišnou strukturu a také tvar nožů a strouhací plochy. Zpravidla je každý z nás využívá podle toho, co zrovna potřebuje nastrouhat, a jestli najemno či nahrubo.

Strana s většími pravidelnými „oky“ po celé ploše se nejčastěji používá, když potřebujete větší „hobliny“, hodí se nejen na mrkev a okurky, ale i na jablka či jiné ovoce. Nastrouháte na ní i nahrubo sýr.

Pak je tu strana s jemnými „očky“, kterou uplatníte na podobné plodiny, jen do receptů, kam se hodí najemno nastrouhané kousky a nudličky.

Třetí strana má obvykle jeden nůž a polodlouhý řezný otvor. Vytvoří vám ve výsledku krásné plátky.

A co čtvrtá strana?

Poslední strana struhadla je charakteristická svými vystouplými jemnými hroty s poměrně malými dírkami. A víte, proč se dnes už již moc nevyužívá a proč byla dříve pro naše babičky nepostradatelná?

Vzhledem k tomu, že kdysi neexistovaly žádné mixéry a další technické vymoženosti, hospodyně díky této straně struhadla mohly připravovat ovocné a zeleninové přesnídávky pro děti. Na trhu je tehdy nebylo možné koupit, nebyly ani žádné podobné polotovary, vše se vyrábělo doma z čerstvého ovoce a zeleniny. Ostrá strana struhadla sloužila v těchto případech stejně dobře, jako současné nože mixéru.

Možné využití

Na této straně struhadla lze tedy připravit základ na jakékoliv ovocné či zeleninové pyré, ale stejně tak na něm mnozí strouhají brambory na bramborák, těsto je pak jemnější. Určitě tuto stranu využijete i při pečení vánočního cukroví, kdy na něm lze nastrouhat muškátový oříšek, nebo ořechy, skořici a citronovou kůru. Zcela jistě vám poslouží i k výrobě strouhanky ze starého pečiva.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.huffingtonpost.co.uk, www.damskydenik.cz