Typická sytá barva a nádherná vůně charakterizují jedinečnou levanduli. Tato stále oblíbenější bylinka se dá využít na mnoho způsobu. Přidává se do kosmetiky i do jídla, vyrábí se z ní sirup pro přípravu limonád, zdobí se s ní sladkosti, využívá se při aromaterapii i jako léčivka. Velmi vděčná je také při výrobě dekorací, která dokáží zkrášlit každý kout doma i na zahradě.

Na stůl

Do kuchyně a do jídelny se hodí nejen květinové aranžmá s levandulí. Velmi originálně působí prostřený stůl s několika snítkami levandule, která zdobí ubrousky nebo založené příbory. Pokud navíc dodáte na stůl svíčky s levandulí, nebude mít vaše prostírání chybu. Vezměte svíčku (nejlépe ve skle) a kolem dokola přivažte drobné stonky levandule. Taková svíčka váš příbytek nejen zkrášlí, ale vůně levandule navíc nevoní dotěrnému hmyzu, takže vás při stolování nebude otravovat. Svíčku nenechávejte hořet bez dozoru, levandule rychle vysychá a při vysoké teplotě by mohla vzplanout.

Do peřin i do prádla

Specifickou vůni levandule si dopřejte i v zóně určené pro spánek a využijte jejích repelentních schopností. Drobné kytičky svázané levandule, doplněné například o šalvěj, zavěste do okna, kudy se k vám do ložnice dostávají nepříjemní komáři. Bylinky odpuzující hmyz poslouží i při ochraně prádla, malé sáčky naplněné kvítky levandule vložte do šatníku. Oblečení bude nejen voňavé, ale i chráněné proti molům.

Podobně fungují i levandulové paličky, což jsou vlastně nápaditě spletené kytičky levandule. Lichý počet čerstvých stonků s květy svažte stužkou nebo přírodním provázkem a stonky ohněte kolem květů. Stonky propleťte stužkou tak, že je vždy jeden stonek nahoře a jeden vespod. Takto pokračujte, dokud nebudou všechny květy schované v útvaru ze spletených stonků. Levandulové paličky s barevnou stužkou vypadají skvěle i jen tak rozložené na stolku nebo umístěné do vázičky.

Odpočinek a relaxace

I v obývacím pokoji se potěšte vůní a neopakovatelným vzhledem levandule. Jednoduchou dekoraci v Provence stylu vytvoříte velmi snadno. Stačí starší dřevěná bedýnka, kterou natřete technikou patinování. Dovnitř vložte květináče, bílé kameny, klidně i otlučené porcelánové hrnky nebo starou bandasku na mléko. Doplňte kytičkami levandule a o jedinečnou ozdobu místnosti máte postaráno. Velmi ceněná je levandule i jako součást pot-pourri. Do misky nebo na tácek nadrobte suché kvítky levandule doplněné o okvětní plátky nebo poupata růží, sušené květy hortenzií, plátky sušených citrusů, pár kousků hřebíčku apod. Vše zakápněte levandulovým éterickým olejem.

Vítáme hosty

Na zahradní brance či na vstupních dveřích vynikne věnec z levandule. Na výrobu pletených dekorací vybírejte vždy čerstvé stonky, které jsou ještě ohebné a nelámou se. Připravte si spoustu stonků levandule, slaměný, proutěný nebo kovový základ věnce a tenký vázací drát. Malé svazečky levandule připevňujte kolem dokola kruhu a utahujte drátkem. Záleží jen na vás, zda bude levandule z věnce divoce trčet nebo bude úhledně a elegantně stočená. Věnec dozdobte mašličkou, drobným dřevěným srdíčkem nebo cedulkou s nápisem a zavěste. Na plot nebo na okna si vyrobte malé věnečky z levandule. Nepotřebují ani oporu v podobě základu věnce, stačí splést stonky do kruhu pomocí drátu. Pokud chcete změnu, vyzkoušejte i věnce ve tvaru srdce.