Měkké, pohodlné, nepostradatelné, to jsou punčochové kalhoty pro většinu žen. Lehký a tenký materiál je ale náchylný k poškození, v poměrně krátkém čase uteče očko a objeví se dírka. Punčocháče nemusí končit hned v koši, svou úlohu sehraje tahle součást garderoby i při úklidu v domácnosti, na zahradě nebo při procházce.

Lesklé a čisté

Materiál punčochových kalhot je měkký a nepouští chloupky, proto se výborně hodí na leštění i utírání prachu. Hadřík ze starých silonek využijete na čištění skel, zrcadel, porcelánu, ale i nábytku. Kousek silonky namotaný kolem vařečky poslouží jako perfektní nástroj k utírání prachu v nepřístupných místech, jako je prostor pod lednicí nebo za nábytkem. Hadřík ze silonek je neocenitelným pomocníkem také pro majitele dioptrických brýlí, které pomocí něj zbavíte všech mastných otisků, prachu a šmouh.

Filtr a sítko

Při úklidu v domácnosti najdete pro silonky i další využití. Perfektní jsou jako filtr na vysavač, pokud na zemi hledáte nějakou drobnost a nechcete ji dolovat z hlubin přístroje. Přetáhněte přes hubici vysavače starou silonku a pořádně ji upevněte. Zapněte vysavač na malý výkon a pak už jen čekejte, kdy se vám na filtru zachytí náušnice, šroubek nebo kamínek,který hledáte. Správně upevněné kousky punčocháčů jsou neocenitelné také při filtrování čajů, lovení nečistot z bazénů nebo jako filtr na dno květináčů, který zamezí odplavování zeminy.

Provázky a gumičky

Pružnost materiálu, který se dále netřepí, je přímo ideální pro výrobu gumiček a provázku. Staré silonky nastříhejte na proužky či kolečka a máte variabilní materiál na svazování čehokoli. Pomocí provázků z punčocháčů svážete malé i objemnější předměty či zpevníte účes. Pružné pásky jsou přímo dokonalé pro upevnění popínavých rostlin na zahrádce, poskytnou oporu a přitom nepřekážejí v růstu.

Praní v sáčku

Na praní jemného prádla se do pračky doporučují používat speciální sáčky, které brání zamotání a poškození citlivých kousků. Není nic jednoduššího, než je nahradit obalem ze silonek.

Sušení prádla

Punčocháče využijete i při sušení prádla, ideální jsou na choulostivé kousky, které nemůžete sušit na ramínku nebo připíchnout kolíčky na sušák. Provlékněte nohavice punčocháčů rukávy svetříku či trika a zbytek vytáhněte otvorem pro hlavu. Takto vyztužený svetřík už za vyčnívající silonky klidně přicvakněte kolíčky.

Boty jako nové

Čištění a leštění bot vám usnadní houbička, vyrobená ze starých punčocháčů. Pomocí ní nanesete krém a obuv vypulírujete do vysokého lesku.

Sáčky na všechno

Z punčocháčů během okamžiku vytvoříte pružné a vzdušné sáčky, které mají široké využití. Hodí se při skladování cibule nebo česneku ve spíži, jsou výborné i pro uchování semínek pro výsadbu. Sáček ze silonek můžete naplnit sušenými bylinkami a vytvořit si tak voňavý závěs do koupelny nebo do skříně. Velmi praktické je i uchycení mýdla v punčochovém sáčku. To oceníte hlavně na zahradě, při mytí rukou u venkovního kohoutku už mýdlo nikdy nebude muset hledat.

Jednorázové květináče

Ze starých punčoch vyrobíte malé pytlíčky se zeminou, ve kterých můžete pěstovat sazeničky. Ty pak jednoduše přesadíte a obal vyhodíte, Nemusíte tak omývat porcelánové květináče nebo používat jednorázové plastové kelímky.

Prevence odřených stehen

Se stoupajícími letními teplotami si ženy častěji oblékají sukně a šaty. Vzápětí ale mnohé řeší problém, co s odřenými stehny. Oblékněte si pod sukni nenápadné kraťásky z ustřižených silonek a bolest vás už nebude trápit.

Materiál pro tvoření

Ani kreativní duše nepřijdou zkrátka, silonky lze využít při tvoření zajímavých gumiček, ozdob na krk nebo náramků., vyrobíte z nich i polštářky či hračky. Z tenkých koleček nastříhaných z punčocháčů lze dokonce připravit klubko příze, ze kterého uplete či uháčkujete podložky pod šálky, dečky nebo dokonce košíčky.

Zdroj: Youtube