Dětský pokoj by kromě funkčních prvků měl obsahovat i doplňky, které děti zabaví, lákají je ke hře a rozvíjejí jejich fantazii. Jak vtipně, funkčně a nadčasově zařídit dětský pokoj tak, aby z něj byly vaše ratolesti nadšeny?

Funkční a hravý pokoj

Jinou podobu bude mít pokoj pro batole, školáka i náctiletého, ale zařídit ho podle přání dětí může být někdy pořádná fuška. Přesto při plánování, výběru i nákupu nábytku a doplňků naslouchejte přání dětí a snažte se je zapracovat do návrhu i realizace. Kroťte však jejich přehnané fantazie, postel jako princeznin palác může být splněným snem pro vaši malou holčičku, ale za pár let to bude strašák, který nesmí kamarádky vidět. V takových případech zkuste přijít na kompromis, který nebude stát mnoho peněz a dá se snadno obměnit. Polštářky, baldachýn, pár obrázků, samolepicí tapeta a nenákladné dekorace vykouzlí požadovaný styl, přitom se za nějaký čas mohou bez problému vyměnit a uzpůsobit pokoj aktuálnímu vkusu dětí. Hlavní kusy nábytku volte neutrální a nadčasové, stejně jako výmalbu stěn. Vše ostatní doladí bytový textil i doplňky a vaše ratolest získá pokoj na míru, ve kterém se bude cítit dobře.

Dětský stan

Vděčným a oblíbeným doplňkem do pokoje je dětský bunkr, stan nebo teepee. Skrýš před světem, kde se malí obyvatelé schovají před zraky ostatních je nekonečným zdrojem potěšení a inspirativním prostředím pro pestrou škálu her a dobrodružství. Papírový domek z krabic zvládnete s pomocí izolepy a fixů postavit s minimálními náklady, šikovnější jedinci se nezaleknou ani látkového stanu či indiánského teepee. Zoufat nemusí ani méně zruční, v obchodech se dá dětské teepee koupit v cenové hladině kolem 2 tisíc korun, většinou se vyrábí z příjemné a vzdušné bavlny. Dodává se k nim celá řada doplňků, od polštářků, lapačů snů či ozdobných girland a jsou dostupné v noha barevných variantách.

Rozvíjejte kreativitu

Nechte děti, ať si vyberou do pokoje plakáty, obrázky či samolepky na zeď, které je budou inspirovat k dalším hrám. Snadno tak pokoj přizpůsobíte malé baletce, automobilovému závodníkovi i lovci dinosaurů. Nezapomínejte, že dětská mysl je plná neotřelých nápadů a není svázaná konvencemi. Dejte dětské kreativitě prostor a dopřejte jim možnost tvořit, kreslit a dělat umělecká díla. Na stěnu se hodí tabule pro kreslení, velký úspěch mají také nalepovací tabulové tapety, na které se dá kreslit křídami nebo popisovacími fixy. Důležitou roli hraje i nástěnka, kterou si mohou vyzdobit výkresy, fotkami nebo drobnými výtvory.

Hravé koberce

Přes velkou oblibu plovoucích podlah se do dětského pokoje stále často umísťuje koberec. Děti si rády hrají na zemi, leží, čtou si nebo odpočívají. Kusový koberec pořídíte nejčastěji za 1 až 2 tisíce korun a může mít mnoho rozličných podob. K různým hrám vybízejí koberce vzhledu klasické krajiny se silnicí, skákacího panáka, pirátského ostrovu, cesty kolem světa, čarovné země a mnoha dalších. Při koupi nezapomeňte, že koberec do dětského pokoje by se v první řadě měl snadno udržovat a čistit, je téměř jisté, že se na něm nějaká ta skvrna časem objeví. Zároveň koberec stejně jako všechny ostatní části zařízení posuďte z hlediska bezpečnosti a snažte se předejít možným úrazům, dobře ho upevněte k podlaze, aby se neposunoval a nedalo se o něj zakopnout.

Trochu se zhoupnout

Skluzavku vedoucí z postele na zem, požární tyč nebo houpačku nemá v pokoji jen tak někdo. Skluzavka možná zabaví jen ty nejmenší, závěsnou konstrukci pro houpačku však využije každá věková kategorie. Pokud navíc vybavíte konce lan karabinami, můžete houpačku kdykoli jednoduše sundat a uklidit. Pro nejmenší bude nejlepší dětská houpačka nebo závěsný vak, větší ocení houpací křeslo, klasickou dřevěnou houpačku či houpací síť, ve které se dá klidně i spát. Zavěsit ke stropu lze i nejrůznější sportovní náčiní, provazy na lezení, houpací kruhy a další vybavení. Nemáte-li možnost zavěšení houpačky ke stropu nebo do zdí, nabízí se řešení v podobě volně stojících závěsných křesel. I v tomto případě myslete na bezpečnost, pod houpačku umístěte měkkou žíněnku a zkontrolujte, zda není v dosahu nic, o co by se děti při houpání mohly zranit.