Neviditelní, ale přesto nebezpeční, takoví jsou původci různých onemocnění, bakterie a viry. V boji proti tomuto skrytému nepříteli vám pomůže důsledné dodržování hygienických zásad, kromě jiného úklid a dezinfekce domácnosti. Protože je nemožné pohledem zkontrolovat, zda je vše ve vašem okolí čisté, nezbývá než soustavně a pečlivě čistit všechny věci, které pravidelně berete do rukou.

Péči si zaslouží nejen kliky, ale i televizní ovladač

Často využívané plochy jako jsou podlahy, deska kuchyňské linky, umyvadlo či záchod čistíte při pravidelném úklidu. Opominout by se neměly ani méně nápadná místa, jakou jsou například kliky u dveří či vypínače. K jejich čištění použijte běžný úklidový prostředek, k dezinfekci pak přípravky k tomu určené, například na bázi alkoholu. Alternativou jsou i různé UV lampy, které likvidují mikroorganismy a jsou určené pro domácí použití.

Při úklidu věnujte pozornost také drobným předmětům denní potřeby, alespoň jednou za den by měly projít očistou i klíče, případně hodinky, brýle, tužky, zápisníky nebo plastové a platební karty, které nosíte v peněžence. Vždy se ujistěte, že dezinfekční prostředek nepoškodí povrch ošetřovaného předmětu. Nepřehlédněte ani ovladač k televizi. Tahle frekventovaná věcička rozhodně není čištěná tak často, jak by si zasloužila. Přitom je takový předmět přímo zásobárnou mikroorganismů, o které se podělíte s dalšími členy domácnosti. Z ovladače vyndejte baterie a povrch otřete, soustřeďte se na očistu veškerých možných tlačítek.

Čištění mobilního telefonu každý den

Ať chceme nebo ne, většina z nás má mobilní telefon v ruce až příliš často, kromě toho ho občas půjčíme i někomu jinému. Navíc je tento přístroj v úzkém kontaktu s tváří, tedy i ústy a nosem. Smutnou pravdou je, že ač mobil v ruce žmouláme takřka neustále, jeho čištění není zrovna oblíbená a pravidelná činnost. Přitom povrch mobilního telefonu může hostit dokonce více mikroorganismů, než třeba záchodové prkénko, které uklízíte každý den.

Než se vrhnete do čištění, raději si vždy prostudujte manuál a doporučení výrobce vašeho mobilního telefonu. Polévat přístroj dezinfekčním prostředkem není nejšťastnější řešení, vlhkost ho může poškodit. Ideální jsou pro tento účel nejrůznější dezinfekční ubrousky, případně pouze hadříky z mikrovlákna, lehce navlhčené dezinfekcí, dobře poslouží i vatové tampóny. Mobil čistěte vypnutý a vyjmutý z obalu, používejte minimální množství tekutiny či gelu. Obal očistěte pod tekoucí vodou s antibakteriálním mýdlem, případně pouze vlhkým hadříkem. Záleží na materiálu, ze kterého je obal vyroben.

Bezpečné čištění klávesnice a myši

Vzpomenete si, kdy naposled jste si pořádně očistili klávesnici? Určitě to potřebuje jako sůl, proto ani na ni nezapomínejte, podobně jako na myš k počítači. Stejně jako u další elektroniky, i klávesnici a myš čistíme vždy ve vypnutém stavu. Myš stačí pouze otřít, zvlášť pečlivě se věnujte kolečku, které musíte pootočit a očistit ho ze všech stran.

Klávesnici zbavte drobečků a chuchvalců prachu. Lze ji otočit s nechat je vypadnout, pak použijte stlačený vzduch a nečistoty vyfoukejte (například pomocí ofukovacího balonku). Štětečkem oprašte povrch klávesnice a otřete navlhčeným hadříkem. Na čištění jednotlivých kláves se hodí vatové tyčinky, buďte opatrní, ať se kousky vaty nedostanou, kam nemají.

Dobrým pomocníkem je i čistící hmota, která se používá k údržbě nejrůznější elektroniky. Namačkáte ji na povrch přístroje, hmota se vlisuje i do malých skulin, nalepí na sebe nečistoty a prach a všechna zákoutí vyčistí. Při péči o přístroje nepodceňujte ani preventivní péči, která vám ušetří práci s úklidem. U klávesnice nejezte, zakrývejte ji před prachem a myjte si ruce, než začnete pracovat.