Chcete mít doma zdravé prostředí? Není nutné nakoupit drahé přístroje, nákladné, často agresivní úklidové prostředky a každou volnou plochu polévat dezinfekcí. Čerstvý vzduch, pravidelný úklid a správně zvolené přírodní látky pomohou udržet čisté a příjemné prostředí i u vás doma.

Čerstvý vzduch

Vydýchaný vzduch s vysokou vlhkostí nebo naopak příliš suchý vzduch neprospívá lidskému zdraví. Pravidelné a dostatečné větrání je jednou ze základních podmínek pro dosažení zdravého prostředí v domácnosti, přitom ho většina lidí podceňuje. Rychlé intenzivní větrání po dobu několika minut by mělo být pravidelným rituálem, který provedete doma alespoň jednou za den. Otevřete okna dokořán a jděte si třeba vyčistit zuby. Během krátkodobého větrání nestihnou stěny bytu vystydnout a nemusíte se proto obávat velkých ztrát tepla. Pořádný průvan nejen občerství vnitřní vzduch, ale sníží množství mikroorganismů, choroboplodných zárodků a spor plísní. Provětrat a vyschnout nechávejte též lůžkoviny, peřiny a matrace.

Využití aromaterapie

Přírodní esenciální oleje neslouží pouze k provonění domácnosti, mají celou řadu dalších rozmanitých účinků. Silice extrahované z rostlin pozitivně působí na nejrůznější neduhy a pomáhají s jejich léčbou, neocenitelné jsou také při úklidu a čištění vzduchu uvnitř bytu. Vhodně vybraný olej s antiseptickými a baktericidními účinky postupně se odpařující do ovzduší uvnitř místnosti pomáhá s likvidací nežádoucích mikroorganismů. Oleje jsou vhodné pro užití v aroma lampách, nejrůznějších odpařovačích a nádobek umístěných blízko tepelného zdroje. Tomuto účelu nejlépe vyhovují hlavně tyto oleje: eukalyptový, tea tree (čajovníkový), nimbový (neem), levandulový, šalvějový, rozmarýnový, tymiánový, vavřínový, hřebíčkový, borovicový, citrónový, cedrový.

Čistící prostředky z domácích zdrojů

Pro čištění podlah, stolů, dlaždiček a nejrůznějších znečištěných ploch dobře poslouží slabý roztok obyčejného kuchyňského octa. Tento univerzální úklidový prostředek je nejen výborným prostředkem na odmaštění a likvidaci vápenatých usazenin v kuchyni a v koupelně, působí také dezinfekčně a zanechává plochy lesklé a beze šmouh. Na kuchyňské náčiní, nádobí a prkénka se hodí šťáva a slupky z citrusů, dezinfekčně působí také odvar z bobkového listu a jalovce.

Octový čistící prostředek

Zkombinujte účinky octa, citrusů a esenciálních olejů a vyrobte si všestranné čistidlo, na které můžete vsadit při odstraňování špíny a dezinfekci povrchů. Naloupejte si čerstvou kůru z citrusů a slupky vložte do větší zavařovací sklenice, zalijte obyčejným nebo vinným octem. Sklenici uložte na chladnější místo, kde necháte směs stát 2 až 3 týdny, každých pár dní obsah protřepejte. Pak už nezbývá než vzniklou tekutinu přelít přes husté sítko do lahvičky se sprejovým rozprašovačem. Přidejte vybraný esenciální olej (asi 5 kapek na 100 ml roztoku) a používejte dle potřeby.

Peroxidové dezinfekční čistidlo

Pomocí roztoku peroxidu vodíku se ošetřují a dezinfikují drobná poranění, dopomůže vám i k perfektně uklizené domácnosti. Smíchejte 100 ml 3 % roztoku peroxidu vodíku s 50 ml vody a přidejte deset kapek esenciálního oleje pro lepší vůni. Naplňte do nádobky s rozprašovačem, nastříkejte na ošetřovaný povrch, nechte chvíli působit a poté setřete papírovým ubrouskem nebo suchým hadříkem. Nepoužívejte na barevně nestálé a citlivé povrchy, jako jsou textilie, koberce apod. Uchovávejte mimo dosah dětí.