Vyrobit si vlastní DIY projekt ze dřeva nemusí být tak náročně, jak si možná myslíte. Velmi často lze nahradit velké stroje některým z menších kusů nářadí, které naleznete i u vás doma, v dílně nebo v garáži. Sázíme na to, že nějaká ta pilka, hoblík, vrtačka a lepidlo se tam určitě najdou. Když k tomu přidáte ještě dláto, může pod šikovnýma rukama vzniknout i malé umělecké dílo, třeba v podobě dřevěné sochy.

Nejvhodnější dřevo pro domácí výzdobu

Pochopitelně, že na některý složitější projekt si budete muset koupit zásobu dřeva v hobby marketu, nebo třeba i na pile. My se však dnes zaměříme na interiérové dekorace, které si vyrobíte s použitím dřeva nalezeného v lese, u vody nebo dřeva recyklovaného. Využijte třeba dřevo ze staré dřevěné palety, nebo dřevo z rozebraného laťkového plotu, případně dřevo na otop, či dřevo vplavené z řeky, nebo zbytkové kousky, které jsou pozůstatkem některého z vašich předchozích projektů. Věřte tomu nebo, ne, ale i ze zbytků lze vyčarovat kouzelné dekorace.

Tvořte ze starých palet

Máte-li k dispozici větší množství palet, které nejsou napuštěné, recyklujte je a udělejte z nich květinovou dělící stěnu. 3 – 6 palet sestavte těsně k sobě a do rubové části palet nastavte pokojové rostliny v květináčích. Zajímavým způsobem tak přepažíte místnost, aniž byste za hotovou pokojovou dělící stěnu vydali spoustu peněz.

Dvojice dřevěných srdcí vyřezaných z pospojovaných fošen dřevěných palet vám budou denně připomínat, že u vás bydlí láska a radost ze života.

Dřevěné palety jsou dnes a denně na různých místech proměňovány v neskutečně zajímavé dekorace.

Využijte dřevěné koláče

Tzv. dřevěné koláče z kulatiny využijte k vytvoření zajímavé nástěnné dekorace. Pokud jich nemáte dostatek, vyrobte k nezajímavé stolní lampě poutavou nohu ze dřeva. Zbydou-li vám ještě nějaké plátky, udělejte z nich podložky pod hrnky a skleničky. Podobně lze využít i staré parkety, které kdysi sloužily jako podlaha. Rozhodně je škoda nechat se na podpal v kamnech. Vyrobte z nich na zeď do obývacího pokoje zajímavou mozaiku nebo obraz s geometrickým tvarem a pěkně vše na závěr zarámujte.

Nevyhazujte odřezky

Z kousků odřezaných dřevěných hranolků, které byly příliš dlouhé, snadno vytvoříte zajímavé svícny na čajové svíčky anebo stojánky pro vyřezávaná srdíčka. Zkusit můžete také seříznout jeden konec hranolku a vyrobit miniaturní stylizované domky. Ty pak seřaďte nepravidelně za sebe a domalujte jim okýnka, a místo komínů použijte kovovou trubičku, z níž vytvoříte komín jako držák na svíčku. Domečky vystavte na dobře viditelném místě hezky všechny poohromadě.

Milovníci sukulentů a netřesků si mohou vyrobit celou sadu miniaturních nádobek pro zajímavé jedince ze své sbírky.

Zbylo vám několik fošen?

Pokraťte je a vyrobte z nich obložení alespoň jedné stěny na chodbě. Do horních okrajů vyřežte nějaké ornamenty, květiny anebo stylizované domky.

Dřevěné pláty z lesa

V lese, kde se teď kvůli kůrovcové kalamitě kácí jeden smrkový porost za druhým, snadno najdete zajímavý plát dřeva, který můžete proměnit doma v miniaturní konferenční stole, v pojízdný stoleček na květiny nebo v mini stoličku. Stačí plát dřeva standardně ošetřit, přišroubovat mu tři nohy a dílo je na světě.

Z podobných plátů dřeva lze vytvořit nástěnné hodiny, poličku na zeď, nebo rám pro aranžování květin.

Kus pařezu na doma

Z mohutnějších pařezů se dají udělat originální konferenční stolky. Můžete z něj také udělat řezy a ten s nejkrásnějšími letokruhy vystavit na své zdi. Čím nenápadnější bude hladká podložka pod tímto řezem, tím lépe vynikne struktura dřeva.

Ozdobte fádní zrcadlo

Rozsviťte váš interiér a z vyplavených kousků dřeva vytvořte s pomocí nezajímavého kulatého zrcadla atraktivní interiérovou dekoraci. Zrcadlo jako slunce je interiérovým hitem poslední doby, a tak by nemělo chybět ani u vás doma.

Omleté a vybledlé dřevo plavené řekou

Poličky, závěsy na klíče do předsíně, ale i tvary seskládané do podoby zvířat, nebo obaly na květináče, které už něco pamatují. Takto atraktivně lze zužitkovat klacíky, které putovaly vodou dlouho dobu a získaly tak velmi zajímavé našedlé zbarvení. Známe je pod anglickým označením driftwood.

Rozhodně se vyplatí nahlédnout na Pinterestovou nástěnku plnou dalších inspirací, kterou jsme pro vás připravili: