Čistá okna jsou vizitkou každé domácnosti, a proto je chce mít každá správná hospodyňka jako z alabastru. Přestože tato domácí práce mnohdy nepatří k těm nejoblíbenějším, minimálně dvakrát do roka je nezbytná. Tuto činnost si však můžete podstatně zjednodušit použitím správných čisticích prostředků, a to dokonce bez chemie. Stačí si je vyrobit doma z naprosto dostupných surovin.

Jak si vyrobit domácí čistič oken, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Lihový čistič se škrobem

Vzhledem k tomu, že tento čistič oken obsahuje alkohol, který se ze skla rychle vypaří, nemusíte se obávat nevzhledných šmouh. Díky octu se jednoduše rozpustí veškeré nečistoty a škrob se postará o výsledný lesk. Tímto čističem můžete umývat nebo leštit nejen skla, ale i zrcadla.

Jednoduše čištěnou plochu postříkejte přípravkem a následně suchým hadříkem vyleštěte. Čisticí přípravky z octa nepoužívejte na mramor, žulu, břidlice a dlaždice. Ocet by mohl tyto povrchy nenávratně poškodit.

V nádobě smíchejte 500 ml teplé vody, ¼ hrnku octa, ¼ hrnku lihu, alpy nebo vodky a 1 lžíci kukuřičného nebo bramborového škrobu. Veškeré ingredience řádně promíchejte a používejte pomocí rozprašovače. Vždy před každým použitím směs protřepejte, protože škrob má tendenci se usazovat.

Octový čistič s esenciálním olejem

Přiveďte k varu půl litru vody a poté ji nechte naprosto vychladnout. Díky tomu bude mít voda delší trvanlivost. Stejně tak můžete využít i vodu destilovanou. Převařenou vodu přelijte do nádoby s rozprašovačem a přidejte 60 ml octa a 2 malé lžičky prostředku na mytí nádobí.

Následně dodejte také 5 kapek esenciálního oleje s vaší oblíbenou vůní, uzavřete a řádně protřepejte. Následně čistič nastříkejte na okno, umyjte hadříkem a vyleštěte papírovou utěrkou nebo starými novinami.

Lesk a skla bez zamlžování vám zaručí glycerin

Pokud chcete mít okna dokonale čistá a plná lesku bez šmouh, použijte glycerin. Stačí přidat pár kapek do teplé vody. Jeho použití vám zajistí antistatický účinek a vrstvu, která výborně odolává usazování prachu. Když dáte trochu glycerinu na čistý hadřík a řádně jej rozetřete po skle, zbavíte se tak například v kuchyni nepříjemného zamlžování oken.

Tipy na závěr

Pokud chcete dosáhnout dokonalého výsledku, vždy začněte přípravou a nejprve z oken odstraňte veškeré nečistoty. Nezapomeňte ani na rámy, které vyžadují stejnou pozornost jako skla. K mytí oken si zvolte den, kdy neprší a nemrzne, ale ani nepraží slunce.

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.bydleni.instory.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.zijemehomemade.cz