Chcete mít stále čistou domácnost? Nepotřebujete k tomu zástupy syntetických chemikálií v zářivých obalech. I staří dobří pomocníci z kuchyně vám pomohou vyhrát váš každodenní zápas o čistotu domova. Inspirujte se několika osvědčenými tipy, jak změnit svůj styl i ve vytírání podlah. Jednoduše si vyrobte účinné čistící prostředky, a to v klidu domova. Nemusíte pro všechno běhat hned do obchodu. A víte, jakou mají výhodu? Na rozdíl od syntetických chemických produktů nedráždí kůži a nejsou nebezpečné ani přírodě. Takže i vaše svědomí může být čisté.

Vyměňte chemické přípravky za přírodní

V čistících přípravcích, nakoupených běžně v obchodě se často objevují škodlivé látky, o jejichž účincích nemusíte mít vůbec ponětí. Součástí chemických detergentů bývají nezdravé fosfáty, triclosan, ropné deriváty, chlor, formaldehyd, EDTA, syntetické vůně, barviva, optické rozjasňovače a mnoho dalších. Nejenže vám tyto látky udělají průvan v peněžence, ale mohou vám také dost nepříjemně podráždit pokožku, oči či způsobit různé alergie. A kromě toho? Znečišťují životní prostředí.

Sáhněte do domácích zdrojů

Pro výrobu vašich nových eko prostředků budete potřebovat suroviny, které máte dost určitě doma. Které to jsou?

Ocet

Nejčastěji se používá pro odstranění pachů, plísní, má dezinfekční účinky a dokáže bezvadně rozpouštět tuk. Nejvhodnější pro úklid je ocet bílý, vinný.

Citron

Nejenže krásně voní, ale zároveň je plný vitamínů. Kromě toho má skvělé bělící účinky a úžasně odstraňuje zápach a různé skvrny. Skvěle funguje i jako bojovník proti plísním.

Sůl

Je asi zcela jasné, že solí spolehlivě odstraníte veškerou mastnotu. A další její výhoda? Pyšní se dezinfekčním účinkem.

Jedlá soda

Známý pomocník a takový malý zázrak na všechno! Ano, jedlá soda! Odstraňuje přebytečné pachy, ale i mastnotu od olejů a tuků. Výborná je i na čištění matrací.

Esenciální oleje

Vsaďte především na ty s bylinkovým původem. Nejenže mají antibakteriální a dezinfekční účinky, ale ještě k tomu nádherně voní. Některé esenciální oleje dokážou snadno zničit bakterie a plísně.

Vyrobte si vlastní univerzální čisticí prostředek

Co budete potřebovat: 1 l bílého vinného octa, 3 polévkové lžíce sušených bylinek (například máta, levandule, meduňka, heřmánek, rozmarýn atd) a několik kapek esenciálního oleje.

Postup: Nejprve bylinky rozdrťte v hmoždíři nebo v třecí misce. Poté v připravené uzavíratelné nádobě smíchejte s octem. Následně nechte směs 5 až 7 dní louhovat. Po uplynutí této doby nálev sceďte a zřeďte s vodou v poměru 1:1. Koncentrát můžete použít do kyblíku s vodou na mytí podlahy, zředěnou verzi nalijte do rozprašovače a využijte jej na leštění nábytku.

Zázračný ocet na dokonale čistou podlahu

Jednoduchý trik s octem znaly už naše babičky. Nejen podlahu, ale i okna umývaly s pomocí velmi slabé octové vody. Získáte ji zcela jednoduše, když 200 ml octa smícháte s 10 litry vlažné vody. Pokud chcete mít krásně provoněný celý byt, přidejte do vody několik kapek citronové šťávy.

Máte dřevěnou podlahu?

Pomůže vám pár ingrediencí: 4 l vody, 50 g octa, 1 lžíce amoniaku, 4 lžíce jedlé sody.

Veškeré připravené suroviny rozpusťte ve vlažné vodě a můžete jít na věc. Vaše podlaha bude svěží a jako nová.

Zdroje: www.purity.designuspro.com, www.krasanamiru.cz, www.primanapady.cz