Jistě ten libý obraz znáte. Krásní svalnatí mladí lidé na televizní obrazovce cvičí na úžasných pohyblivých strojích a prakticky bez námahy dosáhnou během krátké doby vysněné ideální linie. Kdo z nás by nezatoužil po tom se jim podobat, zvlášť, jde-li to tak snadno. Nelze se tedy divit tomu, že spousta lidí podlehne této lákavé představě a investuje nemalý peníz do zázračného stroje. Další osudy těchto přístrojů pak bývají krutě stejné, v nejlepším případě jsou z nich velice drahé a luxusní věšáky na prádlo, jindy končí nepotřebné ve sklepě, pod postelí nebo rovnou ve smetí. Co si však počít, chcete-li opravdu se svou kondicí něco udělat a k pravidelným návštěvám posilovny chybí odvaha nebo čas?

Začátek je stejný

Před samotným nákupem potřebného vybavení si v první řadě ujasněte, čeho chcete dosáhnout. Začátečník, který potřebuje zlepšit kondici a cítí, že by potřeboval shodit pár kilo, bude mít jiné nároky než někdo, kdo se vzhlédl v kulturistice a hodlá vyrýsovat svaly či zlepšit držení těla. Obě tyto skupiny potřebují pro splnění svých cílů něco odlišného, ale v zásadě je začátek samotného cvičení pro všechny stejný.

Klíčové pro úspěšnou životní změnu je získat správné návyky a naučit se zacházet se svým tělem a cvičit tak, abyste nedošli k úhoně. K tomuto prvotnímu a nejdůležitějšímu kroku nejsou potřeba žádné závratné investice a to z jednoduchého důvodu – tento úkol za vás žádný stroj neudělá. Většina fitness trenérů potvrzuje, že pro úspěšné zvládnutí začátku cvičení nepotřebujete přístroje vůbec žádné. Cvičení na komplikovaném stroji může být pro začátečníka problém a bez odborného vedení si může spíše uškodit.

Stačí podložka a pohodlný úbor

Pokud jste v oblasti cvičení úplný nováček je nejlepší možnou cestou začít s pohybem jednoduše a využívat pouze váhu vlastního těla. To platí pro všechny, ať už je cíl vašeho snažení jakýkoli. Pouze touto cestou se nejlépe naučíte pochopit co vaše tělo potřebuje a jak ho správně používat. Berete-li cvičení opravdu vážně, není na škodu si v nejbližším fit centru zaplatit konzultaci, při které vám trenér poradí a naučí vás správnému provádění základních cviků. V této fázi vám jako výbava bohatě stačí pohodlný volný oděv a cvičební podložka, navíc si ještě můžete pořídit malý nafukovací overball, případně velký gymnastický míč, balanční podložku či polštář a švihadlo.

Lekce naprostého začátečníka

Cvičení by se začínající sportovec měl věnovat nejméně dvakrát až třikrát týdně, celá sestava zabere přibližně půl hodiny. Na začátku se nezapomeňte zahřát, stačí několikrát vyjít svižně schody, zdatnější mohou pár minut skákat přes švihadlo. Mnoho lidí tuto fázi opomíjí, přitom příprava svalů na výkon je extrémně důležitá. Cvičební lekce má procvičit a posílit hlavně svaly hlubokého stabilizačního systému a svalů, které nejsou při běžném způsobu života příliš zapojovány. Většina cviků je dobře známá, jedná se o kliky, zkracovačky, svíčku, dřepy s oporou o gymnastický míč nebo na bosu. Zahrňte cviky na všechny důležité oblasti těla, tedy hlavně břicho, záda, pánevní dno, nohy a ruce. Po samotném cvičení určitě nevynechejte strečink, tedy protažení všech namáhaných svalů.

Cvičení doma pro každého

Po zvládnutí této úvodní fáze, což může trvat několik týdnů i měsíců, už lze začít postupně zvyšovat obtížnost a zátěž. Zároveň si svoje cvičení vyladíte podle toho, k jakému cíli směřujete. Pro větší posílení a vyrýsování svalů poslouží v domácích podmínkách sestava činek, posilovací guma, případně TRX (závěsný posilovací systém). Ten, kdo chce zlepšit svoji vytrvalost a posílit kondici, zařadí větší množství kardio cvičení. Nemáte-li možnost vyběhnout do přírody a kolektivní cvičení vás neláká, je pro zvýšení kondice v domácích podmínkách vhodný rotoped nebo běžecký pás. Toto zařízení představuje však větší finanční investici, navíc se jedná o prostorově náročné vybavení, proto nákup pečlivě zvažte.