Snažíte se jíst hodnotné potraviny, udržovat domácnost v čistotě bez zbytečných chemikálií a celkově držet zdravý životní styl? Dalším plusovým bodem bude pro vás používání přírodní kosmetiky. Zkuste zubní pastou, která působí antibakteriálně, vyčistí ústní dutinu a přitom příjemně chutná. Postup není časově náročný ani technicky složitý a stačí pouze několik surovin.

Základní suroviny

Ve většině případů jsou základní ingredience pro výrobu zubní pasty snadno dostupné. V první řadě je to kokosový olej, který je při přípravě domácí kosmetiky velmi oblíbený. Dobře se s ním pracuje, už při teplotách 22 až 24 °C je tekutý a snadno se zapracovává do směsi. Skvěle funguje při péči o pleť, pokožku celého těla, nehty i vlasy, ale ošetřuje také dutinu ústní, čistí ji a působí protizánětlivě. Seženete ho v drogeriích, lékárnách a běžně i v obchodech s potravinami. Bělení a jemné broušení obstará jedlá soda, navíc má též antibakteriální účinky. Do zubní pasty je vhodný i zelený jíl, vybírejte takový, který je možné užívat i vnitřně, zakoupíte ho v lékárně.

Oleje a bylinky

Další složky domácí zubní pasty už vybírejte podle osobní preferencí, výsledná chuť pasty vám musí být hlavně příjemná. Při přípravě past jsou neocenitelné nejrůznější éterické oleje, přednostně používejte ty s antibakteriálním účinkem (tee trea, eukalyptový, nimbový (neem), levandulový, mátový, šalvějový, rozmarýnový, tymiánový, vavřínový, hřebíčkový, borovicový, citrónový, cedrový aj.). Nerozpakujte se použít čerstvé bylinky či koření a rozmělnit si do pasty například lístky rozmarýnu, šalvěje nebo máty, přidejte klidně i mletou skořici, hřebíček, případně kurkumu. Konečný produkt můžete ještě chuťově vylepšit přidáním malého množství stévie, buď v podobě prášku, nebo nadrcených lístků.

Skořicová zubní pasta

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • lžička jedlé sody
  • špetka mleté skořice
  • 2 kapky esenciálního oleje tee trea
  • 2 kapky skořicového esenciálního oleje

Suroviny dobře promíchejte v malé mističce a naplňte do skleničky nebo jiné vhodné nádobky. Nechte v lednici ztuhnout, během procesu tuhnutí občas obsah zamíchejte. Používejte dle potřeby.

Jílová s kurkumou

Nenechte se odradit výraznou žlutou barvou kurkumy. Přestože toto koření obarví ledacos, při správném použití zuby naopak vybělí. Může však zanechat skvrny na umyvadle, ručnících nebo obarvit nekvalitní zubní výplně.

  • 2 lžíce jílu (například zeleného, určeného jako doplněk stravy)
  • lžíce kokosového oleje
  • lžička mleté kurkumy
  • špetka jedlé sody
  • 8 kapek esenciálního oleje

Smíchejte jíl se sodou, kurkumou a rozpuštěným kokosovým olejem. Přidejte lžičku vlažné vody a zamíchejte. Přidávejte vodu nebo jíl, podle toho, jaká je požadovaná konzistence směsi.

  • Namíchejte si klidně několik chutí, stačí změnit esenciální olej či koření v základním předpisu. Vyzkoušejte třeba osvěžující mátovou zubní pastu, voňavou i léčivou pomerančovou s hřebíčkem nebo aromatickou levandulovou.