Ti, kteří žijí v kleci nebo teráriu, alespoň dělají nepořádek jen na jednom místě. Ale psi, kočky, případně jiní volně puštění živočichové mají hřiště z celého domova. Nemluvě o bakteriích a cizopasnících, které soužití s nimi nutně přináší.

Na rozdíl od dětí od nich navíc nemůžeme čekat, že by jednou vyrostli a začali se chovat víc dospěle nebo uvědoměle. Ve skutečnosti ale na čistotu rezignovat nemusíme, není však ani nutné věnovat každou volnou chvilku úklidu!

Gumové rukavice, úplný základ

Se zvířaty nás vždycky bude čekat o něco víc uklízení. Především ze začátku, a pokud je máme od narození, ale pak znovu, až zestárnou. A ani mezitím to nebude o moc lepší. Kvalitní gumové rukavice zajistí, že si příliš nezničíme pokožku na rukou po desátém vytření nebo setření zablácených tlapek. Stačí si je nasadit a zkusit párkrát pečlivě přejet po pohovce, koberci nebo čalouněné židli. Co to je? Chomáčky chlupů, které se na ně hned začnou lepit. Rukavice jsou o moc účinnější než válečky s lepivým papírem. Po použití je navíc stačí jen opláchnout vodou a připravit zase na příště.

Tmavá, to je barva naše

Ocásky umazané od bláta, mastné nosy, tlapky po trošce vyskočení. To všechno se s přítomností psů a koček velmi rychle objeví a udělá šmouhy na skříňkách, komodách i zdech. Řešení? Natřít je tmavou barvou. A nejlépe takovou, kterou je možné alespoň občas otřít mýdlovou vodou nebo jemným roztokem některého čistidla. Platí to i pro stěny, kde se obvykle skvrny objeví nejdříve a vydrží na nich nejdéle. Skříňky, které nemůžeme nebo nechceme vyměnit či natřít a přitom jsou z materiálu, jenž se obtížně čistí, můžeme polepit omyvatelnou tapetou, samozřejmě tmavou. Úklid pak bude o mnoho snazší a ani nebude potřeba tak často.

Opravdu účinný čistič

Na kočičí moč nebo psí zvratky běžné úklidové prostředky dost často nestačí. Existují samozřejmě speciální přípravky, které slibují, že vyčistí skvrnu i zneutralizují zápach, ale někdy se to nepovede ani jim a pak strávíme hodiny hledáním toho pravého i utrácením dalších peněz za něco, co zase nezafungovalo. Kdo má osvědčený čistič, drží se ho jako čert kříže. Řada chovatelů přitom přísahá na úplně obyčejnou věc – pánskou pěnu na holení. A ne gel, ale opravdovou pěnu. Stačí ji na skvrnu nastříkat, nechat pár minut působit, a pak vyčistit teplou vodou.

Že se navíc dostalo něco i do spár v podlaze a v rohu v koupelně jsou určitě zbytky směsi jídla, slin a špíny obecně? Na špatně přístupná místa skvěle platí dětské vlhčené ubrousky (pokud nechceme kupovat ty speciální úklidové) a obyčejná špejle. Ubrousek omotaný kolem špejle se pak dostane téměř kamkoli a zázračně vyčistí skoro cokoli. Nejen po zvířatech. A rozhodně se vyplatí mít po ruce pohotovostní univerzální čistič. Snadno ho sami smícháme v lahvičce s rozprašovačem, kam nalijeme polovinu vody, polovinu bílého vinného octa a pár kapek dobrého prostředku na nádobí. Použít ho pak můžeme na cokoli od podlah až po úplně novou pohovku.

Koberce, ale ne ledajaké

Obyčejný koberec sdílený s domácími zvířaty je noční můra, zvlášť pokud doma máme kočky anebo psy. Mnohem lepší je pořídit si opravdu pěkný kousek zátěžového koberce a položit ho před dveře každé místnosti. A nejlépe ještě k pohovce, pod jídelní stůl nebo na jiná místa, kde se kočky a psi rádi natáhnou. Na všech těchto místech bude fungovat jako interiérová rohožka a prostor, kde zůstane většina špíny. Zátěžový koberec na rozdíl od toho běžného nenasákne tekutinu, naopak na sobě zachytává nečistoty, jako jsou chlupy a bahno, a zároveň se velmi snadno čistí. Obvykle ho stačí zasucha vykartáčovat, ale některé můžeme také vyprat v pračce, pokud je to opravdu potřeba. Důležité je, aby měl protiskluzovou spodní stranu, ať si na něm nezlomí nohu lidi ani zvířata.

Schovat pod deku

Možná jsme se před pár lety smáli babičce, která na gauč raději dávala ušmudlaný přehoz, aby se neušpinilo čalounění. S domácími zvířaty je ale dobře vybraná deka něčím, co nám umožní trávit čas spolu a přitom výrazně prodlouží život všemu, od postelí přes křesla a podnožky po čalouněné židle. Stačí se zásobit dostatečným množstvím (podle velikosti domova a počtu zvířat) dek nebo přehozů. Nemusí jít o žádné drahé kousky, ty levnější naopak většinou poslouží o moc lépe. Důležité je vybrat různé velikosti, abychom pokaždé neskládali obří deku na jeden malý futon, a zkontrolovat, že je možné je běžně prát. Až se příště půjdeme natáhnout s knížkou, stačí do nohou postele (nebo jinam) přehodit deku, a máme alespoň částečně po starostech.

ZÁVADNÁ CHEMIE

Některá čistidla mohou být pro zvířata nebezpečná, a zejména pokud s nimi čistíme jejich pelíšky, klece nebo hračky, měli bychom být opatrní. Je-li nutné ne zcela bezpečnou látku použít (třeba proto, že má silný účinek proti bakteriím), měli bychom chemikálii naředit a věc pak velmi pečlivě opláchnout. A pak vyvětrat. V každém případě se vyplatí pečlivě číst složení a vždy vědět, čím právě uklízíme.

POZOR NA:

  • amoniak
  • bělidla
  • formaldehyd
  • chlor
  • peroxid vodíku
  • izopropylalkohol
  • ftaláty
  • fenoly

Zároveň bychom si měli pamatovat, že ani přírodní čističe nemusejí být úplně neškodné. Neředěný ocet je kyselina, esenciální oleje mohou dráždit a jedlá soda často způsobuje zvracení. Proto je dobré k nim přistupovat se stejnou opatrností. Nechat povrch dobře oschnout, vyvětrat a případně ještě otřít nebo opláchnout čistou vodou.

Zdroj: Časopis Receptář