Při ranní cestě na toaletu jste možná zahlédli drobného živočicha, prchajícího před ostrým světlem. Malý tvor připomínající tvarem i zbarvením těla rybu bude pravděpodobně rybenka domácí (Lepisma saccharina). Nemusíte se obávat, není nebezpečná a nijak zvlášť v domácnosti neškodí. Přesto bývá nechtěným spolubydlícím, bez kterého se obejdete. Zbavit se jich můžete různými způsoby.

Nenápadný spolubydlící

Rybenky nejsou příbuzné s rybami, přestože je připomínají vzhledem i jménem. Jedná se o bezkřídlý druh hmyzu s kosmopolitním (celosvětovým) rozšířením. Jejich tělo je ploché, pokryté stříbrošedými šupinkami, dorůstají velikosti 1-2 cm, na hlavě mají dva dlouhé tykadlovité útvary a zadní konec těla je opatřen trojicí přívěsků. Mají rády vlhké, tmavé a teplé prostředí, nejvíce jim vyhovují podmínky s 75 až 95 % vzdušnou vlhkostí a teplota mezi 22 až 27 °C. Volně v přírodě je najdete nejspíš pod kameny či pod kůrou nebo zahrabané ve vrstvě listí. Žijí ale i v blízkosti člověka (synatropně), v lidském příbytku je potkáte nejčastěji v koupelnách, na toaletách, v kuchyních na chodbách či v garážích, kde nachází vhodné prostředí a dostatek potravy. Jsou světloplaché a aktivní hlavně v noci, takže o jejich přítomnosti nemusíte ani vědět. Nijak nekoušou, neštípou a nepřenáší žádné choroby, pro člověka tedy nepředstavují žádné nebezpečí.

Rybenky se živí zbytky

Přestože pro člověka jsou rybenky neškodné, jejich přítomnost v domácnosti není příliš žádoucí, obzvlášť pokud se přemnoží. Dospělá samice rybenky domácí je za svůj život schopná naklást až 100 vajíček, která ukládá do vhodných škvír a štěrbin. Vývoj vajíčka trvá několik týdnů (3 až 6 týdnů, rychlost vývoje závisí na teplotě). Rybenky se stávají kořistí jiných druhů hmyzu, například škvorů, stonožek a pavouků. Samy se živí organickým materiálem s obsahem cukrů nebo bílkovin. Sbírají většinou různé drobky na zemi a likvidují roztoče v prachu, nepohrdnou ani kousky odumřelé kůže, vlasy, či nehty, útržky papíru, tapet, zbytky lepidel apod. Mohou se však dostat i do zásob mouky, cukru a kontaminovat tyto potraviny, začít likvidovat staré fotografie nebo se pustit do požírání papíru v knihách a dokumentech, poškodit koberce, záclony, bavlněné nebo vlněné oblečení či kožené výrobky.

Bez potravy přitom rybenky vydrží několik měsíců. Proto jsou v domácnosti vnímaní spíš jako škůdci a snažíme se je z naší blízkosti vystrnadit. Kromě rybenky domácí se v obytných prostorách vzácněji vyskytuje i rybenka skleníková (Thermobia domestica), která má ráda vyšší teplotu a tak ji spíše potkáte v pekárnách nebo továrnách. V roce 2017 se na našem území poprvé objevila rybenka Ctenolepisma longicaudata. Tento invazivní druh je odolnější, nemá příliš vysoké životní nároky a páchá značné škody hlavně v archivech a knihovnách, odtud její český název rybenka papírová.

Zbavte se vlhkosti

Odstranit populaci rybenky domácí se vám povede celkem snadno, stačí dodržet několik základních doporučení. Podstatné je zamezit množení hmyzu tím, že zlikvidujete prostředí, ve kterém si libuje. V případě rybenek je to jednoznačně vlhkost. Při mytí podlahy a úklidu mokrou cestou se snažte vždy vytírat do sucha nenechávejte podlahu volně uschnout. Snažte se vysoušet všechny místa, nezapomeňte ani na místa u zdí, v rozích či za dveřmi. Pravidelně a důkladně větrejte, zajistěte dostatečné odvětrání v místnostech s vyšší vlhkostí. Ujistěte se, že nikde nedochází ke srážení vlhkosti, nezatéká nebo se netvoří plíseň. Koberečky a předložky v koupelně a na toaletách pravidelně perte a nenechávejte je vlhké ležet na podlaze. Zkontrolujte, případně opravte různé spáry, ve kterých se rybenky s oblibou zdržují. Odpady z umyvadla a vany pravidelně čistěte, jednou za čas je prolijte horkou vodou.

Zabere levandule, vanilka i brambora

Kromě vytíraní problematický míst do sucha a použití dezinfekčního prostředku platí na rybenky i několik osvědčených domácích triků. Vyženete je například pomocí pronikavé vůně, kterou nesnesou a utíkají před ní. Skvěle na ně funguje levandule. Rozložte po místnosti svazečky levandule nebo látkové pytlíčky s vonným obsahem, případně nakapejte do koutů trochu éterického levandulového oleje. Nepříjemné je pro tento hmyz i aroma vanilky, rozříznutý vanilkový lusk umístěte na inkriminovaná místa a za pár dní by měly být rybenky pryč. Šetrnou past na rybenky připravíte jednoduše tak, že na silnější papír nastrouháte bramboru a položíte přes noc do koupelny. Rybenky návnadě neodolají, zahrabou se do dovnitř a ráno celou past i s nezvanými hosty prostě vyhodíte.

Když nic nezabírá

Jestli žádné opatření nezabralo a rybenky se u vás stále hemží, nezbývá než vytasit něco silnějšího co drobné živočichy zahubí. Lákadlem pro rybenky bude jistě past připravená smícháním melasy a octa v poměru 1:2. Hotovou směs umístěte do malé mističky blízko míst, kde se rybenky vyskytují. K likvidaci je možné použít i borax (tetraboritan sodný) ve směsi s moučkovým cukrem v poměru 1:1. Borax seženete v drogerii či zahradnických potřebách, používá se často jako přípravek na hnojení rostlin. U citlivějších jedinců však může vyvolat zdravotní komplikace, proto se ho vyvarujte, pokud máte doma malé děti nebo zvídavá zvířata. K dostání jsou také různé lapače, nástrahy, spreje, pasti i pásky na lezoucí hmyz, které zlikvidují i rybenky. Pasti a lepivé pásky využívají obvykle látku atraktivní pro hmyz, která je naláká dovnitř, kde uvíznou. Různé spreje, prášky a posypy pak většinou obsahují insekticidy.