Družstvo Obzor má v retrostylu vypínačů celou řadu (však jim také říká designová řada retro), mají kulatý tvar (což je klasika prvorepublikových stěn) a kombinují keramiku s bukovým či dubovým dřevem. Mechanismus uvnitř je však ryze moderní, včetně bezpečnosti a snadné montáže, bonbonkem navíc (a to nás baví) je jen ono charakteristické cvaknutí – to žádný jiný vypínač u nás neumí. Leda v muzeu.

Jako za starých dobrých časů

Kované kování napodobuje vzdálenější čas. „Spojuje staletími prověřený vzhled klik, kterými si otevíraly celé generace našich předků, s moderním mechanismem zaručujícím bezproblémový chod,“ uvádí Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dřevního kování. „Na povrchu nese železo, které díky speciálnímu procesu výroby zdokonalenému v průběhu let stárne zcela přirozeným způsobem, a to bez použití barev. Jak na pohled, tak i na dotek jsou kliky ve všech směrech podobné opravdovému historickému kování.“

Jasné barvy a kouzlo dřeva

Společnost Dřevojas jako by měla motto přímo ve svém názvu: je to ze dřeva a je to rozzářené. Její koupelnový stolek na fotografii (pojmenovaný Retro) je zcela nový, včetně materiálů a oboustranného lakování, leč napodobuje 60. léta minulého století, kdy byly v módě jemné nožičky a subtilní tvary vůbec. V dnešní koupelně – je-li dostatečně prostorná – působí vesele a veskrze příjemně, a to je asi důvod, proč si něco takového lidé pořizují.