Vlasatá kráska dracena patří do našich domácností dlouhá leta. Pokud o ni budete s láskou pečovat, získáte společnici na dlouhá léta a ještě ke všemu vás pravděpodobně i přeroste.

Dracaena

Na první pohled si jasně řeknete, že vypadá jako palma, ale zdání klame! Jedná se o rostlinu z čeledi agáve. Její původ je až z dalekého a divokého Madagaskaru, ale postupem času se rozšířila i do tropických oblastí Afriky a Asie. V našich domácích podmínkách je schopna vyrůst 150 cm, ale jsou k vidění i dvoumetrové. Zahrnuje více než 40 druhů!

Umístění

Dracena je vcelku nenáročná na světlo, bude spokojená na světle i v temnějším koutku místnosti.

Velký pozor si dejte ale na průvan. A to není jediné nebezpečí! Jestliže jste notorický přemisťovač rostlin, dracenu toho ušetřte, jinak vám může i pojít.

V létě je dracena vhodná k letnění, venku snese jak stín, tak slunce. Domů ji dejte v době, kdy noční teploty klesnou pod 8 °C. Při letnění vzniká nebezpečí půdních škůdců, kteří ožírají kořenový systém rostliny. Těch se nezbavíte ani po přenesení rostliny zpět do bytu. Existuje ale účinný přípravek, který se aplikuje na počátku letnění a na jeho konci.

S teplotou si u draceny moc hlavu lámat nemusíte, spokojí se s klasickou pokojovou.

Zálivka

Draceně prospěje občasná sprcha listů, za to vás bude mít opravdu ráda. Ve vegetační době rostlinu hojně zalévejte, nedopusťte, aby zemina naprosto vyschla. Naopak ve vegetačním klidu zalévejte jen „aby se neřeklo“. Jelikož pochází z tropů, ocení dracena i rosení listů, neboť miluje vyšší vzdušnou vlhkost. Vděčná bude i za stírání prachu z listů.

Hnojení

Na hnojení je vhodné používat tekuté hnojivo pro pokojové rostliny. Začněte v březnu a hnojte každých 14 dnů. Postarší draceny lze hnojit každý týden. Hnojení ukončete v září, v zimě se rostlina nehnojí vůbec.

Množení a přesazování

Pokud už vám dracena příliš vykukuje z květináče, bez obav jí můžete přesadit, ale počkejte raději na jaro. Mladé kousky lze přesazovat každoročně, starším velkým rostlinám stačí vyměnit vrchní vrstvu substrátu. Při přesazování použijte kupovanou zeminu na pokojové rostliny a nezapomeňte vytvořit dostatečně velkou drenáž na dně květníku, abyste předcházeli zahnívání kořínků.

Dračinec se množí řízkováním z kmínku na jaře. Řízky dlouhé aspoň 10 cm nechte zakořenit v teple, ve směsi rašeliny a písku. Druhým způsobem je uříznutí vrcholu mateřské rostliny, který poté dáte do skleničky s vodou, do které přidáte trochu dřevěného uhlí. Vyčkejte, kořínky začne pouštět až za tři měsíce.

Zdroje: cestakbydleni.cz, www.jenzeny.cz, bydletsnadno.cz