Dracéna, kterou možná znáte i pod názvem dračinec, je okrasná pokojová rostlina, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Je totiž nejen krásným estetickým prvkem, ale jde také o výbornou přírodní čističku vzduchu. Dokáže pohlcovat ze vzduchu nebezpečný benzol, formaldehyd, xylen a trichloretylen. Při správné péči, která je navíc naprosto nenáročná, vám bude domov zvelebovat jistě mnoho let, a dokonce přežije i trochu občasného zanedbání.

O dracéně se můžete dozvědět více ve videu:

Zdroj: Youtube

Pár základních informací

Původní domovinou tropické dracény je Madagaskar a její název se vyvinul ze starověkého řeckého slova drakaina neboli „dračice”, a to díky červené gumovité pryskyřici v jejích stoncích. Často byla přirovnávána k dračí krvi. Kdysi se tento druh pryskyřice používal jako barvivo, zubní pasta a léčivo.

V našich podmínkách se dracéna pěstuje jako pokojovka a zpravidla dorůstá do výšky kolem 150 cm. V současné době si můžete vybrat z mnoha rozličných druhů, které se od sebou liší vzhledem, velikostí i zabarvením listů. Pokud je budete pravidelně otírat vlhkým hadříkem, bude se dracéna aktivně podílet na výměně vzduchu v místnosti, kam jste ji umístili.

Nemusíte ji hned přesazovat

Pokud jste si dracénu právě přinesli domů, nemusíte ji hned dávat do jiného květináče. Vhodné je přesazení pouze jednou za dva roky, a to vždy počátkem jara, kdy začíná její vegetační období. Když k tomu dojde, volte vždy o něco větší květináč, spíše nízký a hodně široký.

Vyhněte se nevhodnému substrátu

Dracéně stačí běžný rašelinový substrát bohatý na humus. Udělejte si proto směs drnovky a listovky v poměru 2:1, dalším dílem by měl být písek a také zetlelý hnůj. Dracéně byste měli udělat v květníku řádnou drenáž, protože zakořeňuje v horní vrstvě půdy. Ve vegetačním období vyžaduje stále mírně vlhkou zeminu.

Pozor na letní horké paprsky

Ačkoliv je dracéna opravdu nenáročná rostlina, je citlivá na špatné umístění. Ideálním stanovištěm je polostín. Vyhněte se vždy lokalitám, kam dopadá přímé letní slunce a kde je chladno. Okolní teplota by neměla klesnout pod 15 °C. Stejně tak jí nevyhovují teploty vyšší než 25 °C.

Dracéna vyžaduje dostatečnou vlhkost

V tomto případě nezáleží tolik na zálivce jako na vlhkosti okolního vzduchu. Nejlépe se dracéně daří při vzdušné vlhkosti okolo 85 %, proto ji pravidelně jednou do týdne roste a otírejte listy vlhkým hadříkem.

Vyhněte se přemokření

Nadměrná zálivka je jednou z věcí, které dracény opravdu nesnášejí. Zbytečně tak dochází k hnilobě kořenů a žloutnutí listů. Dracény s tužšími listy dokonce snesou krátkodobě i sucho.

Živiny jen ve vegetačním období

Dracénu přihnojujte od března do září, a to jednou za dva týdny hnojivem pro pokojové květiny. Během zimy, kdy má rostlina období klidu, však rostlinu nehnojte.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.radybydleni.cz, www.ceskestavby.cz