Dračinec pruhovaný (Dracaena sanderiana)

Tato neobvykle vyhlížející pokojová rostlina pochází z Afriky. Proslavil ji především originální způsob pěstování svazků stonků (stonkových řízků), které se mohou stáčet do spirál, pokud jsou při růstu včas tvarovány. Výhodou je, že není náročná na světlo. Vydrží i dále od okna, sluneční úpal však nesnese a pod přímými slunečními paprsky jí žloutnou listy.

Při nákupu dračince si všímáme, jaké mají stonky i listy barvu – měla by být svěže zelená, listy nesmějí mít zahnědlé špičky.

Jak dračinec pěstovat ve vodě?

Zdroj: Youtube

Dračinci se nejlépe daří v teplotách 15–25 °C, teplota nesmí klesnout pod 10 °C. Rostlina nesnáší průvan a proudění studeného vzduchu a je velmi citlivá také na kvalitu vody. Ideální je dešťová, vodovodní je třeba předem zbavit chlóru převařením, nebo ji alespoň nechat odstát.

Dračinec si vystačí s běžným substrátem pro pokojové rostliny. Přihnojíme ho po dvou týdnech od přesazení, poté dvakrát až jednou za měsíc.

Související články

Při množení postupujeme tak, že odřízneme horní část kmínku asi 2 cm nad novým očkem a necháme ji zakořenit, řez původního kmínku zaslepíme voskem, jinak by uschl. Při přesazování odstraňujeme pouze poškozené kořeny, jinak je nezkracujeme.

Při hydroponickém způsobu pěstování je rostlinu třeba nejprve zafixovat kamínky nebo keramzitem tak, aby měla ve vodě pouze konce kořínků – trvale mokrý stonek může zahnívat. Vodu s ředěným živným roztokem vyměňujeme vždy, když ji rostlina spotřebuje nebo se vypaří.

Zdroj: Časopis Receptář