Dřevo potřebuje údržbu a nejinak je tomu u dřevěného nábytku. Zapomenutá sklenice s vodou vyrobí nevzhledná kolečka, odložené klíče brzy zanechají škrábance, barvu vyšisuje sluníčko. Speciální čističe na dřevěný nábytek nejsou nijak levné, přitom si účinnou směs dokážete vyrobit doma za pár korun.

Pozor na vlhkost

Je jasné, že nábytek, o který se dobře staráte, bude sloužit dlouho a dobře. Dřevu nesvědčí vysoké teploty ani přímé slunce, proto se snažte držet ho dál od krbů, radiátorů či oken. Hlavním nepřítelem je ovšem voda, žádoucí je tedy dostatečně odvětrat například vodní páry z vaření či koupání. Na povrch dřevěného nábytku nepatří mokré sklenice či hrnky, obezřetní buďte i při umisťování pokojových květin v květináčích. Často ale stačí vlhká utěrka či mokré oblečení, které jste v roztržitosti položili na nábytek a pohroma je na světě. Naštěstí existují osvědčené domácí prostředky, které dřevěným kouskům dodají zase nový lesk a slávu. Nezapomínejte, že na dřevo nikdy nepatří mokré čištění, při údržbě používejte maximálně vlhký hadřík a vždy povrch vytírejte do sucha.

Na čištění ocet

Pravidelné stírání prachu je běžným způsobem odstraňování nečistot. Ještě důkladnější úklid provedete pomocí čistidla vyrobeného z octa. Pro tento účel je vhodný například jablečný, vždy vybírejte nejlépe ocet bez zbarvení. Smíchejte jeden šálek vody se dvěma lžícemi octa a roztok nalijte do vhodné nádobky. Vzniklým čistidlem navlhčete čistý hadřík, důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu a čistěte nábytek dle potřeby. Pokud nechcete pracovat s octem, dá se nahradit citrónovou šťávou.

Na ošetření olej

Při péči o dřevěné povrchy jsou velmi vhodné rostlinné oleje. Zajišťují ochranu a konzervaci dřeva, zvýrazňují jeho kresbu, dodávají mu lesk, posilují jeho přirozené vlastnosti a maskují drobné nedokonalosti. Dostupnou variantou různých komerčních přípravků je olivový olej, případně lněný olej. Jeden šálek olivového oleje doplňte o několik kapek esenciálního citrónového oleje, naplňte do rozprašovače a aplikujte na dřevo. Rozleštěte do sucha čistým a suchým hadříkem. Ke stejnému účelu se dá použít kokosový olej. Naneste menší množství přímo na hadřík a roztírejte po dřevěném povrchu. Mějte ale na paměti, že některé oleje mohou měnit zabarvení dřeva jejich delším používáním se dřevo tónuje.

DIY balzám na poškrábaný nábytek

Jedinečných výsledků dosáhnete kombinací čistících účinků octa a ošetřující péče olejů. Připravte si dva díly olivového oleje s jedním dílem bezbarvého octa, přidat můžete pár kapek esenciálního citrónového oleje. Všechny ingredience důkladně smíchejte, takto připravený domácí ošetřující balzám pro nábytek naplňte do rozprašovače, protřepejte. nastříkejte na dřevěný povrch a vyleštěte suchým hadříkem. Tento prostředek obnoví zašlý lesk a vitalitu dřevěného nábytku, odstraní nečistoty a zahladí drobné oděrky a škrábance, nestojí přitom mnoho peněz.