Zahradní altán není na stavbu moc náročný, nicméně tento úkol by měl být svěřen do rukou zručnějších lidí. Kromě samotné výstavby jde také o vybudování základu pro nosné patky a pokrytí střechy některou ze současných moderních krytin.

Stavba základů

Základy pro zahradní altán pohodlně vybudujeme pomocí zemního vrtáku, který nám pomůže s vyhloubením jamek do hloubky až půl metru. V lehkých a středně těžkých půdách nám stačí ručně otáčený vrták. Tam, kde je půda kamenitá nebo jílovitá, se spolehneme na motorovou verzi, ideálně dvojmužnou. Ale pozor, na velkých kamenech se může vrták zaseknout a způsobit i nepříjemné zranění.

Po vyhloubení dno jamek vyplníme mletým vápencem nebo pískem. Následně pokračujeme betonáží. Kvalitní beton používáme ve spojení s nastříhanými pásy kari sítí a například čediče, což znamená velmi odolný základ, který neroztrhají ani nejtužší mrazy. Vzhledem k většímu množství potřebného betonu sáhneme po míchačce, kterou si, podobně jako vrták, můžeme opatřit v půjčovně strojů.

Zrání základů neošiďte

Po dokončení betonáže pro patky necháme beton vyzrát 3-5 týdnů. Dřívější montáž na nevyzrálé základy může znamenat, zvláště při navrtávání děr pro šrouby patek, popraskání a znehodnocení betonu. V zimním období zkázu dokoná voda, takže bychom museli základy vybudovat znovu.

Montáž z dodaných dílců

Zahradní altán si můžeme pořídit už jako stavebnici. To znamená, že všechny dílce jsou přesně nařezány, impregnovány a na nás zbývá jen montáž. Samozřejmě, že dodavatelské firmy, které se výrobou a prodejem altánů a pergol zabývají, montáž nabízejí. Avšak částku, která mnohokrát přesahuje tři tisíce korun, se každému platit nechce.

Začneme smontováním nosné kostry. Tato operace není náročná, jen je vhodné ji provádět minimálně ve dvou. Potřebujeme k tomu vrtačku, aku šroubovák a především pořádné šrouby, které nám budou kostru řádně fixovat. Šroubovák se hodí výkonnější, protože jde o často velmi dlouhé šrouby. Ruční šroubování je v tomto případě velmi zdlouhavé a nepohodlné.

Po montáži kostry altánu pokračujeme sestavením střechy. Plochá nebo mírně skloněná jednoduchá střecha je montážně nejjednodušší, neboť uchytíme trámy a na ně připevníme střešní prkna. Náročnější je střecha ve tvaru čtyřbokého jehlanu. Hlavní část této střechy tvoříme tak, že hlavní čtyři nosné dílce připevníme ke středovému osmihranu, následně celý prvek umístíme na kostru altánu, provedeme srovnání a upevnění přes šrouby a pokračujeme dále.

Ochranný nátěr

Ačkoliv je dřevo impregnováno, celou konstrukci je vhodné natřít lazurou. Nejprve natíráme celou kostru včetně střešní, po upevnění prken natíráme i je. Po dokončení montáže upevníme patky k základům. Posledním prvkem je opatření střechy krytinou, přičemž nejčastěji používáme kanadský šindel.