Dřez i další nerez se bude po oleji lesknout

Když se nad tím zamyslíte, tak na nablýskání dřezu a dalších spotřebičů či kuchyňských doplňků z nerezavějící oceli pomocí dětského olejíčku není nic zvláštního. Samozřejmě, jako většina povrchů, tak i nerez nebo chrom se po aplikaci dětského oleje lesknou. A nejen díky olejíčku pro nejmenší. Stejně tak můžete použít kapku olivového oleje a dalších v kuchyni běžných rostlinných olejů.

Olej či vosk jsou obsaženy i v prostředcích na nábytek

A kdy ještě používáme něco mírně mastného? Pamatujete na červený olejíček podivné vůně, který se používal na ošetření nábytku? I dřevěný nábytek prospívá z používání olejů a vosků, proto můžete klidně použít tyto čistící a dřevo opticky zkrášlující prostředky i na nerez. A obráceně. Dětský olejíček použijte i na nábytek z masivu. Vždy nanášejte pár kapek na hadřík a roztřete po ploše tak, aby nebyly stopy po oleji viditelné.

Olejíčkem můžete vyleštit i vroubkované sklo

Existuje i další nečekané místo, kde lze olejíčky či spreje obsahující vosk použít. Jsou to výplně dveří či okénka, která jsou z různě dekorovaného vroubkovaného skla. Takové sklo má jistě svoje výhody, ale jeho čištění už je malinko problematičtější. Pokud je zdobení takové tabulky velmi hrubé, pak při čištění zjistíte, že roztírání prostředku na okna obyčejně vytvoří drobné nánosy bublinek. V každém vrubu zůstane bělavý nános bublinek. Vy do nekonečna sklo dřete znovu a znovu, až skleněná výplň sice vypadá lépe, ale rozhodně nepůsobí vyleštěně. I na takováto skla se malé množství olejíčku výborně hodí.

Jak použít olejíček na dřez?

Na co nesmíte nikdy zapomenout? Nesmíte si olej plést s čistícím prostředkem. Jistěže i olej naředí a uvolní nějakou špínu, ale použití oleje by mělo být spíš až závěrečné leštění.
Po důkladném očištění jakýmikoli vhodnými prostředky nechejte nerez povrch napřed uschnout a až pak aplikujte velmi malé množství oleje. Nejlépe kápněte olej na hadřík a tím jej rozetřete po celé ploše dřezu. Nerezový či chromovaný povrch se bude krásně lesknout a mikrovrstva oleje jej částečně ochrání před novými nečistotami a také vodou, která často poškozuje například vodovodní baterie.

Zdroje: https://www.express.co.uk, https://m.magazinplus.cz